Descoperirea Liturgică a Bisericii

Prezentare de carte

Descoperirea Liturgică a Bisericii

Suntem dinaintea unui parcurs ce ni se prezintă într-o elaborată geografie spirituală. O lectură dincolo de specialitate.

Un volum de amplă anduranță științifică a văzut lumina tiparului spre sfârșitul anului trecut: Preot Lucian Vasile Petroaia, „Lex orandi. Studii de teologie liturgică” (Editura Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, 2021, 540 pg.). Preocupat de o serie de aspecte ale istoriei liturgicului românesc, teza de doctorat chiar poartă numele „Liturghierul românesc – studiu liturgic” sub îndrumarea Părintelui Nicolae Necula, de vrednică pomenire, autorul acestor texte cuprinse în volumul Lex Orandi a oferit mereu puncte de vedere asupra istoricității culturii și spiritualității românești care au fundamentat o serie de deschideri interdisiciplinare, poate și de unde facultatea unde își desfășoară activitatea este aceea de Istorie, Filosofie și Teologie a Universității „Dunărea de Jos” din Galați.  

Două texte prefațează volumul: Un volum care îmbină armonios practica liturgică din viul vieții parohiale, cu știința academică și cercetarea teologico-liturgică- al Părintelui Profesor Viorel Sava, pp. 7-11- și Un ghid liturgic și catehetic folositor, deopotrivă, preoților și credincioșilor noștri- al Părintelui Lucian Farcașiu, pp. 12-14. Volumul Părintelui Lucian Petroaia se înscrie în efortul său din ultimii 15 ani, de evaluare și reevaluare a unor teme de liturgică practică și teoretică deopotrivă. Veți citi despre: Rânduiala Sfintelor Taine ale Botezului și Mirungerii, în edițiile românești ale Molitfelnicului (pp. 19- 41), Aspecte canonice, liturgice și practice privind înmormântarea pruncilor nebotezați, în Biserica Ortodoxă (pp. 43-73), Canonul pentru primirea Sfintei Împărtășanii: semnificații teologice și sensuri imnografice (pp. 74- 106), Rânduiala Logodnei și a Sfintei Taine a Cununiei, în edițiile românești al Molitfelnicului (pp. 107- 136), Slujba Sfântului Maslu- o analiză teologico-liturgică (pp. 137- 182), Rânduiala Sfintei taine a Maslului în edițiile românești ale Molitfelnicului și în practica liturgică a altor Biserici (pp. 183- 227), Locașul de cult ortodox, de la simbol la mistagogie (pp. 229- 257), O slujba liturgică rară: slujba încoronării (pp. 258- 342), Grija pentru cei adormiți în Domnul, în trecutul și prezentul Bisericii. Coordonate liturgic-istorice, semnificații teologice și aspecte pastoral-practice (pp. 344- 385), Clopotul: repere istorice, semnificații teologice, funcțiune liturgică (pp. 386- 4150, Vechi cărți bisericești, ne(mai)cunoscute astăzi (pp. 416- 446) și Viața liturgică, pastoral-misionară și cultural-educațională de la Dunărea de Jos, reflectată în tipărituri zonale reprezentative de secol XIX-XXI (pp. 447- 528). Suntem dinaintea unui parcurs ce ni se prezintă într-o elaborată geografie spirituală. O lectură dincolo de specialitate.

Sursa: tribuna.ro