Diac. Adrian Sorin Mihalache: „Postul și rugăciunea au rol terapeutic în viața creștină”

Episcopia Ortodoxă Română a Italiei

Diac. Adrian Sorin Mihalache: „Postul și rugăciunea au rol terapeutic în viața creștină”

Diaconul dr. Adrian-Sorin Mihalache, cadru didactic la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, a fost duminică, 22 octombrie, în mijlocul credincioșilor din Parohia „Sfântul Apostol și Evanghelist Matei” – Cirié. Cu această ocazie, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Siluan, al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, părintele diacon a susținut conferința: „Exercițiile vieții duhovnicești. Mențiuni din textele filocaliei și din descoperirile recente ale științelor medicale”.

În cadrul Sfintei Liturghii, preacucernicul diacon a ținut un cuvânt de învățătură în care le-a vorbit credincioșilor despre omul societății moderne, care într-o anumită măsură este cuprins de puterile celui rău. Făcând o paralelă cu demonizatul vindecat de Mântuitorul (care era îmbrăcat, întreg la minte și stătea lângă picioarele lui Iisus) creștinul este chemat să fie veghetor, ca nu cumva potrivnicul să-l dezbrace de haina botezului, să fie înțelept văzându-L pe Dumnezeu ca unica sa nădejde și neîncetat să stea la picioarele Mântuitorului, în rugăciune, pentru a nu-și pierde mântuirea.

După-amiază credincioșii s-au adunat în biserică pentru a audia prelegerea despre exercițiile vieții duhovnicești. În cadrul expunerii sale, cadrul didactic de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, a vorbit despre aportul pe care-l aduce medicina astăzi, prin studiile și descoperirile făcute în ultimii 20-30 de ani, confirmând astfel învățăturile părinților filocalici.

„Legat de post, Sfinții Părinții spun că hrana ne decide starea interioară. După cum acțiunile ne influențează viața, tot așa hrana ne influențează gândurile și emoțiile. Medicina a arătat că organismul se regenerează metabolic în perioadele de post. Oamenii care postesc trăiesc mai mult, speranța lor de viață crește. Organismul uman se aseamănă cu un «automobil», care își turează motorul atunci când metabolizează hrana. Cu cât acest motor este folosit mai mult, cu atât uzura intervine și astfel i se grăbește sfârșitul. În ceea ce privește rugăciunea există studii care arată că oamenii care se roagă suportă mai ușor durerea, văd moartea dintr-o altă perspectivă, au capacitatea de a depăși experiențele nefaste ale vieții și în orice suferință află o învățătură mântuitoare. Prin rugăciune puterile sufletești se pun în ordine și activitatea organelor viscerale se reglează. Este foarte interesant faptul că medicina, în ultimii anii, a scos la iveală efectele benefice ale postului și rugăciunii asupra sănătății, și aceasta este de subliniat, pentru că arată rolul terapeutic al vieții creștine”​, a spus diaconul dr. Adrian-Sorin Mihalache, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași.

După susținerea prezentării a urmat o sesiune de întrebări referitoare la tema conferinței.

Citește despre: