Două decenii de arhierie pentru Arhiepiscopul Ioachim

Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului

Două decenii de arhierie pentru Arhiepiscopul Ioachim

  • Două decenii de arhierie pentru Arhiepiscopul Ioachim
   Două decenii de arhierie pentru Arhiepiscopul Ioachim

   Două decenii de arhierie pentru Arhiepiscopul Ioachim

  • Două decenii de arhierie pentru Arhiepiscopul Ioachim
   Două decenii de arhierie pentru Arhiepiscopul Ioachim

   Două decenii de arhierie pentru Arhiepiscopul Ioachim

Ziua de 1 mai ocupă un loc de cinste în calendarul evenimentelor istorice ale Arhiepiscopiei  Romanului și Bacăului, anul acesta împlinindu-se două decenii de când arhimandritul Ioachim Giosanu a fost hirotonit în treapta de arhiereu-vicar, cu titulatura de Ioachim Băcăuanul, de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, în prezența unui distins sobor de ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române și a unui însemnat număr de preoți și credincioși veniți din toate colțurile eparhiei.

Astăzi, 1 mai 2020, acest moment deosebit a fost serbat la Catedrala „Sfânta Cuvioasă Parascheva” într-o atmosferă de smerită rugăciune de către soborul preoților și diaconilor acestui chivot mușatin, care a înălțat rugăciuni de mulțumire către Dumnezeu pentru darurile și binecuvântările revărsate asupra Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim în cei 20 de ani de rodnică misiune ca ierarh al istoricei Eparhii a Romanului și Bacăului, și care s-a făcut totodată mesagerul preoților și credincioșilor, transmițând Ierarhului mesajele de prețuire și felicitare.

În atmosfera sobră a acestor zile, frumusețea Liturghiei a dat glas rugăciunii euharistice care, dincolo de timp și vremuri, pogoară iubirea milostivă a lui Dumnezeu și înalță la cer recunoștința oamenilor aducând bucurie celui de-al 77-lea ierarh din șirul vrednicilor urmași ai apostolilor care au păstorit pe scaunul istoric de la Roman, el însuși un mare iubitor de cânt bisericesc și autor de vers religios și imn liturgic.

La finalul Sfintei Liturghii, părintele arhimandrit Pimen Costea, Vicar eparhial, în numele întregului aparat administrativ eparhial, al preoților și credincioșilor, a adresat cuvânt de felicitare Ierarhului, făcând retrospectiva evenimentelor majore care au marcat istoria recentă a eparhiei și au condus la numirea și împlinirea ca arhiereu al lui Hristos a Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, în cei 20 de ani consacrați slujirii lui Dumnezeu:

În cei 20 de ani, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a trecut prin multe și a trăit multe. Nu este puțin lucru să fii contemporan și părtaș la astfel de evenimente. Ce s-a întâmplat în tot acest timp  l-a ancorat pe Ierarhul nostru în iubirea lui Dumnezeu pe care și-a însușit-o și care l-a făcut să suspine și să alerge în fiecare zi în căutarea celor care pătimesc și care au în suflet neliniștea mântuirii, îngrijindu-le rănile sufletești ca un adevărat samarinean. Totodată, în această perioadă s-au revărsat asupra Înaltpreasfinției Sale daruri și binecuvântări pe care Duhul Sfânt le-a pus în slujba acestei eparhii și a păstoriților. Cuvintele Sale rostite sau scrise au fost edificatoare, încurajatoare, creatoare și lucrătoare în sufletele celor care le-au auzit. În toate acestea au fost prezente ca o constantă trei îndemnuri înălțătoare adresate clerului și poporului: izbăvirea de uitare, vindecarea de lene și fuga de necredință.

Râvna pe care ierarhul nostru a arătat-o în acești 20 de ani nu s-a rezumat la a înmiresma scaunul vlădicesc de la Roman cu mireasma sfințeniei, ci și-a dovedit lucrarea pentru a împodobi Biserica lui Hristos cu biserici, schituri și mănăstiri care să devină cetăți mântuitoare, fiind, de asemenea, un jertfitor pentru adevăr, frumos și sfințenie, scriitor și versificator care a realizat Evanghelia în versuri transpusă la nivelul teopraxiei fiecăruia, ctitor de azile ale bătrâneților în care își găsesc liniștea fiii eparhiei, sprijinitor al educației tinerilor, fiind preocupat permanent de sănătatea lor spirituală și intelectuală. Ceea ce a fost cu adevărat în cei 20 de ani o știu genunghii ce au stat plecați înaintea icoanelor, batistele care au strâns lacrimile vărsate, mâinile ce au răsfoit cărți de rugăciune și de învățătură, pașii ce l-au purtat pe toate meleagurile acestei eparhii pentru a fi un bun sfătuitor care împarte cu prisosință darurile Duhului Sfânt tuturor celor ce se află în nevoie. Vă mulțumim că existați, binecuvântați-ne lucrarea pe mai departe și rămâneți al nostru rugător și sprijinitor!

Apoi, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, cu bucuria reținută pe care contextul acestor timpuri o impune, a adresat cuvânt de mulțumire tuturor celor care în acestă zi și-au exprimat gândurile de felicitare, apoi și-a manifestat aprecierea și recunoștința față de personalul medical din unitățile spitalicești din eparhie și a rostit cuvinte de îmbărbătare și speranță pentru cei afectați de îmbolnăvirea cu noul Coronvirus, aflați în izolare, dar nu și în uitare. Tot acum, Înaltpreasfinția Sa și-a exprimat speranța că ceea ce s-a realizat în ultimele două decenii în Eparhia Romanului și Bacăului reprezintă lucrarea lui Dumnezeu realizată prin slujitorii Săi:

Astăzi este o zi a bilanțului, a ceea ce a fost și a celor ce vor fi, un bilanț al împlinirilor, care se face în acest context al necazurilor, schimbărilor și mutațiilor care se petrec în lumea întreagă  și în poporul nostru. De-a lungul celor 20 de ani au fost împliniri și ispitiri, realizări și nerealizări. Noi facem faptele noastre spre slava lui Dumnezeu, însă, dacă Dumnezeu nu Se regăsește în ceea ce facem, atunci viața noastră a fost în zadar.  Mă rog întru smerenie ca Dumnezeu să primească osteneala și dragostea noastră și să evalueze faptele împlinite de noi în această misiune sublimă, care este arhieria întru Hristos Domnul. Sper ca Dumnezeu să Se recunoască în faptele pe care în acești 20 de ani le-am realizat. M-am străduit să fac binele și să împlinesc voia lui Dumnezeu în ascultarea la care am fost chemat. Dacă în 20 de ani n-ai făcut nimic, ești nimic. Dar dacă totuși ai făcut câte ceva și Dumnezeu Se recunoaște în ceea ce ai făcut, înseamnă că ai împlinit totul. Slavă lui Dumnezeu pentru toate! Transmitem, prin intermediul mijloacelor media, preoților și credincioșilor, mulțumiri pentru urări și îi încredințez de toată dragostea și prețuirea mea!

La final, Ierarhului i-a fost oferit un buchet de flori, semn al prețuirii fiilor și fiicelor duhovnicești din întreaga eparhie.

Citește despre: