Două volume cu arta de lângă noi – Colecțiile Muzeului Brukenthal aduse la îndemâna noastră

Prezentare de carte

Două volume cu arta de lângă noi – Colecțiile Muzeului Brukenthal aduse la îndemâna noastră

    • Două volume cu arta de lângă noi – Colecțiile Muzeului Brukenthal aduse la îndemâna noastră
      Foto: tribuna.ro

      Foto: tribuna.ro

    • Două volume cu arta de lângă noi – Colecțiile Muzeului Brukenthal aduse la îndemâna noastră
      Foto: tribuna.ro

      Foto: tribuna.ro

Proiectul Celebrități din Lumea Plutitoare depășește simpla poveste ce o putem încropi pentru a înțelege valoarea acestei expoziții, al cărui album ne îngăduim să-l propunem lecturii în Picătura de Carte.

Două lumi care par opuse se reunesc prin artă cu simplitatea unui zâmbet de copil. Două școli de pictură sau de gândire a cromaticii lumii văzute și nevăzute pot fi prinse în arcuirea aceleiași cunoașteri, aduse împreună și dăruite sufletelor noastre. Așa văd cele două volume semnate Alexandru Constantin ChituțăPIE JESU – grafică religioasă italiană din colecția Muzeului Național Brukenthal (Editura Muzeului Național Brukenthal, Sibiu, 2021, 78) și Celebrități din Lumea Plutitoare din colecția ukiyo-e George Șerban/ Celebrities of the Floating World from George Șerban ukiyo-e collection George Șerban (Editura Muzeului Național Brukenthal, Sibiu, ed. a III-a, 2021, 193 pg. + foto Vernisaj).

Primul volum dispune de un cuvânt înainte al Monseniorului Miguel Maury Buendia, Nunțiu Apostolic în România și în Republica Moldova (p.7-8), și surprinde, prin selecția făcută de Alexandru Chituță, o colecție importantă de tablouri aflate în tezaurul Muzeului Național cu imagini din Vechiul sau Noul testament și o interesantă pecete a colecționarilor: regi, privați ori chiar dedicații ale Împărătesei Maria Theresa. Expoziția a fost prezentată în preajma Crăciunui 2019, dar acum își găsește expresia ei într-un volum minunat, pe care-l percep ca pe o mică expoziție ce ni se așterne în casa fiecăruia dintre noi.

Al doilea volum, care conține texte realizate de George Șerban și Alina Crețu, traduse de avocatul Alexandru Silviu Șerban ne oferă o călătorie de neuitat în lumea stampelor japoneze pe care, cu inegalabilă acuitate estetică, Maestrul George Banu le evocă în deschiderea volumului – Memoria și splendoarea stampelor (pp. I-IV) – Alexandru Chituță făcându-ne mai apoi atenți la itinerantul dar al colecției lui George Șerban care în 2018 expunea la Teatrul Național din București stampe privind vechiul, străvechiul teatru japonez Kabuki. Expoziția a fost prezentă apoi la Oradea, Iași, Bușteni – în Platul Cantacuzino, unde am avut onoarea de a mă fi destins vreme de câteva ore într-o lume ireală.

Proiectul Celebrități din Lumea Plutitoare depășește simpla poveste ce o putem încropi pentru a înțelege valoarea acestei expoziții, al cărui album ne îngăduim să-l propunem lecturii în Picătura de Carte. Curatorul sibian scrie: „Proiectul expozițional Celebrități din Lumea Plutitoare este de asemenea un demers unic în sfera culturală din România. Gândit în anul pandemic 2020, acesta a fost realizat la începutul anului 2021 la Muzeul Național al Literaturii Române, devenind evenimentul cultural al primăverii  la București. Am dorit să aducem în prim-plan nu doar sfera teatrului kabuki, ci toată sfera compozițională a stampelor japoneze din perioada Edo (1603-1868): partea istorică a teatrului Kabuki, a frumuseții curtezanelor-Bilin Ga, ale imaginilor primăverii sau imaginilor secrete ale Palatului Primăverii – zona erotică Sghunga, și a temei Peisajului.

Expoziția a fost întregită de povestea celor 47 de Ronin și de numeroase cărți și albume editate în decursul vremii cât și de un valoros material explicativ și educativ” (pp. V-VI). Povestea merge mai departe: Brașov, Timișoara acolo unde Expoziția a beneficiat de acest excelent album-școală. Pentru că îndată după cuvântul lui Filip A. Petcu – directorul Muzeului de Artă din Timișoara, avem deschis cursul de cultura stampei japoneze. Veți citi și vedea pagini despre istoria culturii Edo (pp. 5-14), Teatrul Kabuki (pp. 15-50), Bijin Ga (pp. 51-108), Shunga (pp. 109- 160), Peisaj (pp. 161-175), Manga (pp. pp. 176- 192). O Bibliografie și o serie de fotografii din vernisaje ne dovedesc că acest eveniment fenomenal a chiar printre noi.

 

Sursa: tribuna.ro

Citește despre: