Două volume de memorie teologică

Prezentare de carte

Două volume de memorie teologică

Două volume de memorie teologică, modele de recuperare a istoriei teologiei românești. O istorie care merită prezentată nu doar ca parte a culturii academice românești, ci și ca mărturie a vieții în Hristos în mijlocul poporului nostru.

Colegii de la Facultatea de Teologie de la Arad au publicat două volume de memorie vie a Bisericii și a Teologiei românești. Părintele Profesor Univ. Dr. Cristinel Ioja a publicat volumul Ilarion V. Felea (1903-1961). Preotul, Teologul, Mărturisitorul (Editura Universității „Aurel Vlaicu”, Arad, 2022, 436 pg.). O Monografie plină de har în scriitură, documentată și așezată de-acum la îndemâna noastră. Efigia unui Mucenic al Ortodoxiei a cărei viață este pusă sub semnul Taborului și al Crucii deopotrivă, un om a cărei viață a înfruntat nedreptatea și uciderea idealurilor creștine cu temeinicia unui mucenic din primele veacuri creștine. Urmărit în activitatea pastoral-misionară, teologică și cu adevărat mărturisitoare – căci se stinge în temnița de la Aiud (18 septembrie 1961). Pentru mine, lucrările acestui minunat doxolog al lui Dumnezeu prin rostire, scriitură și viață sunt crâmpeiele unei reverberații de lucire a Taborului în teologia românească și minunatului Părinte Crăciun Opre îi datorez descoperirea acestui filon de Duh și Adevăr în Crucea Domnului Iisus Hristos. Cu mult înainte de a gândi canonizarea sa, frații săi preoți care-l cunoscuseră personal și se hrăniseră din cuvintele și iubirea sa duhovnicească îl chemau în ajutor în misiunea lor, în împlinirea lor preoțească. Acest duh al vederii vieții unui Sfânt îl păstrează și lucrarea Părintelui Cristinel Ioja, care oferă nu doar informația teologică, ci și argumentarea de dincolo de cuvinte și texte a unei mărturii complexe, răstignite pe Crucea lui Hristos.

Al doilea volum, construit monografic în aceeași rigoare, ne este oferit de Părintele Prof. Univ. Dr. Forin Dobrei și de Prof. Dr. Sebastian-Dragoș Bunghez: Preotul Profesor Teodor Botiș (1873-1940). O viață în slujba Bisericii, a Învățământului Teologic și a Neamului Românesc (Editura Universității „Aurel Vlaicu”, Arad, 2022, 576 pg.). O foarte amplă și amănunțită cronică de suflet ce ne descoperă relația Părintelui Teodor Botiș cu familia Mocioni, activitatea sa misionar pastorală (ecleziastică), activitatea sa didactică – axată pe activitatea de îndrumare a învățământului pedagogic-teologic arădean, acolo unde s-a impus ca director al Institutului Pedagogic-Teologic diecezan și primul Rector al Academiei Teologice de la Arad. Iconologia cărții pune în valoare cu acrivie istorică activitatea sa național-politică și mai ales reperele activității sale culturale ca redactor al Calendarului Diecezan, al revistei Biserica și Școala și al Anuarelor specifice instituțiilor pe care le-a condus, precum și activitatea sa în ASTRA și în Institutul Social Banat-Crișana.

Amândouă volumele ne oferă documente și fotografii care depășesc cu mult simpla idee de anexe, propunând amănunte din viețile celor doi Profesori remarcabili nu doar ai Teologiei arădene și românești, ci ai Ortodoxiei universale, mărturia lor fiind marcată de smerenie și muncă, adâncime duhovnicească și dinamică în implicarea în pedagogia socială a vremii. Două volume de memorie teologică, modele de recuperare a istoriei teologiei românești. O istorie care merită prezentată nu doar ca parte a culturii academice românești, ci și ca mărturie a vieții în Hristos în mijlocul poporului nostru.

Sursa: tribuna.ro

Citește despre: