Duminica Sfintei Cruci la Catedrala Arhiepiscopală din Suceava
În Duminica a treia din Marele Post, când Biserica Ortodoxă, prin Evanghelia rânduită pentru a fi citită în această zi, ne aduce aminte despre importanța asumării Crucii și despre rodul pecetluirii sufletului nostru cu semnul acesteia, credincioșii prezenți la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava” s-au bucurat de binecuvântarea arhierească.
Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, s-a aflat la Catedrala Arhiepiscopală din Suceava. După închinarea la cinstitele moaște ale Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou, așezate în biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, ierarhul a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare pe un podium special amenajat în incinta așezământului monahal, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, din care au făcut parte slujitori de la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou” și clerici de la Centrul Eparhial Suceava.
Răspunsurile liturgice au fost date de Corala mixtă „Sfântul Ioan cel Nou” a Catedralei Arhiepiscopale, dirijată de părintele Ionuț Lucian Tablan Popescu.
În momentul împărtășirii clericilor, părintele Adrian Popa, consilier al Sectorului Colportaj Bisericesc al Centrului Eparhial Suceava, a explicat înțelesul duhovnicesc al pericopei regăsite la trei dintre evangheliști, Matei, Marcu și Luca, prin care, prin cuvintele Mântuitorului, este adusă în atenție lumina tainei Sfintei Cruci pentru viața noastră spirituală și pentru mântuirea noastră.
„Prin Cuvântul Crucii înțelegem suferință, înțelegem dragoste și îmbrățișare și chiar odihnă. (…) Aceste cuvinte clare ale lui Iisus Hristos sunt sensul tuturor luptelor noastre spirituale. Vedem aici libertatea de exprimare a lui Hristos. El nu obligă pe nimeni, ne lasă liberi să alegem, să facem ce vrem. A renunța la noi înșine, a renunța la sinele nostru păcătos, să întrerupem orice legătură cu patimile, cu fiecare păcat, să suferim necazuri, încercări și, în general, să ne jertfim pentru Hristos, așa cum El S-a jertfit pentru noi, prin moartea Sa pe cruce. (…) A-ți lua crucea înseamnă a răbda cu vitejie, pentru Evanghelie, greaua osteneală nevăzută, chinul și mucenicia nevăzută în lupta cu propriile patimi, cu păcatul care trăiește în noi, cu duhurile răutății, care cu aprindere se scoală asupra noastră și ni se împotrivesc cu încrâncenare atunci când hotărâm să lepădăm jugul păcatului și să ne supunem jugului lui Hristos. (…) Numai Hristos Domnul poate transforma crucea noastră în scară către cer, într-o șansă de ridicare spirituală din păcat și suferință, prin puterea Lui lucrătoare și vindecătoare în interiorul suferinței și al neputinței noastre.”
La final, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic i-a mulțumit părintelui consilier pentru cuvântul de folos rostit și le-a urat tuturor celor prezenți să primească de la Preamilostivul Dumnezeu, mai ales în această perioadă, sănătate și bucurii sfinte. Totodată, ierarhul a anunțat faptul că începând cu ora 16:00, la Catedrala Arhiepiscopală din Suceava, Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou”, va fi săvârșită Taina Sfântului Maslu de obște de către cei doi ierarhi ai eparhiei, împreună cu un sobor de preoți, pentru primirea harului vindecării trupești și sufletești, precum și pentru dobândirea iertării păcatelor.
Ca de fiecare dată, cei prezenți la Catedrala Arhiepiscopală au simțit și bucuria întâlnirii cu Sfântul Mucenic Ioan cel Nou, mare făcător de minuni și grabnic ajutător. Sfântul Ioan ocrotește neîncetat Țara Moldovei, alături de Sfânta Cuvioasă Parascheva, și le este aproape tuturor celor care îi cer ajutorul, oferindu-le sprijin și mângâiere.
Cinstitele moaște ale Sfântului Ioan au fost aduse la Suceava de către domnul Moldovei, Alexandru cel Bun, fiind adăpostite în urmă cu peste 430 de ani în Biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” a Catedralei Arhiepiscopale din Suceava, aduse de la fosta Catedrală Mitropolitană a Moldovei, Biserica Mirăuţi, în anul 1589.
Sursa: arhiepiscopiasucevei.ro