Durău - Mănăstirea de la poalele Ceahlăului (galerie FOTO)
Mănăstirea Durău a fost construită pe locul unui Schit de maici ctitorit în sec al XVII –lea de către una din fiicele domnitorului Vasile Lupu.
Prima atestare documentară despre Mănăstirea Durău este cea din anul 1779 când era stareţă schimonahia Nazaria.
În anul 1802, ieroschimonahul Petru a readus la viaţa aşezământul isihast de la Durău aducând mai mulţi călugări de la schiturile din apropiere.
Construcţia bisericii actuale s-a făcut pe locul vechii biserici de lemn și a fost începută în anul 1830 de câţiva călugări de la Mănăstirea Neamţ şi Manăstirea Secu, ajutaţi de schimonahia Safta Brancoveanu şi pe cheltuiala unor negustori înstăriţi din târgul Piatra.
Pronaosul, naosul şi altarul Mănăstirii Durău au rămas nepictate din anul 1835 până în anul 1935, când au fost împodobite cu pictură în ceară, în tehnica encaustică, de către Nicolae Tonitza şi ucenicii săi.
Mănăstirea Durău a funcţionat din 1959 ca biserică de parohie, apoi că schit de călugări. În anul 1991, aceasta a redevenit mănăstire de maici.
La intrarea în Mănăstirea Durau, în anul 1835, a fost construit Turnul-clopotniţă, o construcţie masivă din zid, de plan pătrat, dispus pe trei nivele. La primul etaj al turnului se afla paraclisul cu hramul “Schimbarea la Față”.
Mănăstirea Durău este așezată la poalele versantului nord-vestic al Ceahlăului. Numele provine de la pârâul Durău sau Duruit, pârâu care coboară din munte și îmbrățișează poiana în mijlocul căreia se înalță mănăstirea.
Realizat de
Citește despre: