Schitul Reșița și-a sărbătorit hramul

11 Iunie 2016 13:45 Episcopia Caransebeşului

Joi, 9 iunie 2016, la praznicul Înălțării Domnului, Schitul Reșița din municipiul reședință de județ şi-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a poposit în mijlocul obştii monahale şi a săvârşit Sfânta Liturghie înconjurat de un numeros sobor de preoți și diaconi în altarul de vară din curtea așezământului monahal.

În continuare Ierarhul a săvârşit o slujbă de pomenire pentru eroii şi martirii neamului românesc. La slujbă au participat numeroşi credincioşi din oraşul reşedinţă de judeţ, Reşiţa, dar şi din alte zone ale ţării. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeşului. La final chiriarhul însoțit de părintele stareț a vizitat şantierul bisericii mari ce se construieşte cu hramul Buna Vestire.

„Ca în fiecare an, poposim duhovnicește la praznicul Înălțării Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos la cer, la această sfântă mănăstire, aflată pe acest deal binecuvântat, care străjuiește cetatea Reșiței. Poposim duhovnicește la hramul acestei mănăstiri, poposim duhovnicește ca să fim împreună cu preoții și credincioșii din municipiul Reșița și din alte parohii și localități, care astăzi au dorit foarte mult să fie aici, împreună cu noi, la această Sfântă Liturghie de hramul mănăstirii. După oficierea Sfintei Liturghii, am săvârșit și un parastas, pomenindu-i pe eroii și luptătorii țării noastre, căzuți pe toate câmpurile de luptă, în toate timpurile și în toate locurile, pentru libertatea și demnitatea noastră și pentru întregirea țării noastre. Așa cum se obișnuiește la praznicul Înălțării Domnului, îi pomenim și pe eroii patriei noastre. În toate bisericile și mănăstirile, astăzi, deși este praznic împărătesc, se oficiază parastasul pentru eroii țării noastre, cei care s-au născut în eternitate, luptând și murind pentru aceste idealuri nobile: păstrarea credinței strămoșești și păstrarea unității naționale”, a precizat Preasfințitul Părinte Episcop Lucian.

Construcţia Schitului „Înălțarea Domnului” Reşiţa a început în toamna anului 2004 pe terenul donat de o familie de credincioşi din Reşiţa, de către protosinghelul Daniil Cozmaniuc şi un grup de credincioşi. Sfinţirea locului viitoarei biserici mari a complexului monahal a avut loc în data de 15 septembrie 2004. Paraclisul de iarnă a fost târnosit în anul 2009, iar în duminica de după praznicul Înălțării Domnului 17 mai 2010, Preasfințitul Părinte Episcop Lucian a sfințit a sfințit iconostasul Paraclisului de iarnă al Schitului. În prezent se depun eforturi pentru construirea bisericii mari a schitului.

Sursa: episcopiacaransebesului.ro

Ultimele din categorie