Preasfințitul Părinte Macarie a slujit în biserica parohiei românești din Oslo

Episcopia Ortodoxă Română a Europei de Nord

Preasfințitul Părinte Macarie a slujit în biserica parohiei românești din Oslo

În aceste zile, Preasfințitul Părinte Episcop Macarie Drăgoi al Europei de Nord a fost în mijlocul românilor din Norvegia. Ierarhul, împreună cu frații preoți și diaconi, a adus întărire și alinare credincioșilor prin spovedanii și slujiri euharistice, dar și prin vizitele la domiciliu la cei neputincoși și la mamele care au născut de curând. Vineri, 17 martie 2017 un tânăr român bolnav de cancer de la Oslo, a fost asistat duhovnicește până în ultima clipă a vieții sale pământești,  iar acum se fac demersurile pentru repatrierea trupului său neînsuflețit în România.

Sâmbătă, 18 martie 2017, Preasfințitul Macarie împreună cu preotul român Andrei Sofa și cu preotul rus Alexander, în prezența credincioșilor ortodocși români, ruși dar și norvegieni și suedezi, a săvârșit Sfânta Liturghie și pomenirea celor adormiți în biserica din fosta capitală a Norvegiei - Trondheim. Acest oraș, după creștinarea vikingilor, a fost denumit și „Ierusalimul Nordului”, destinele acestei străvechi așezări fiind legate de personalitatea proeminentă a Sfântului Rege Martir Olaf II Haraldsson (995-1030), luminătorul Norvegiei. În cuvântul său de învătătură, părintele episcop le-a vorbit celor prezenți despre rolul deosebit al sfinților regi și voievozi ortodocși în istoria mântuirii popoarelor, acest lucru fiind posibil numai prin întruparea în viața lor a modelul regelui și profetului David, dar mai ales al Domnului nostru Iisus Hristos, Împăratul împăraților, „Cel a Cărui nume este mai presus de tot numele” (Filipeni 2, 9). Ca semn al mărturisirii Ortodoxiei pe meleagurile norvegieiene, ierarhul a oferit pentru biserica ortodoxă din Stiklestad, ridicată pe locul martiriului Sfântului Olaf, icoana Sfântului Voievod Ștefan cel Mare și drapelul României.

Slujirea arhierească a continuat în următoarea zi, 19 martie 2017, în capitala regatului norvegian, Oslo. Aici, ierarhul înconjurat de preoții Marius Alin Țeican, Alexandru Ardelean și diaconul Sorin Sîplăcan, a săvârșit Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare în Duminica Sfintei Cruci (a treia din Postul cel Mare).

În cuvântul de învățătură rostit din mijlocul bisericii, unde Cinstita Cruce se află în aceste zile spre venerare în toate lăcașurile ortodoxe, Preasfințitul Macarie a vorbit despre Crucea care devine astfel semnul vizibil al iubirii jertfelnice al lui Dumnezeu pentru om. „Ne lepădăm de noi înșine și  urmăm lui Hristos” (cf. Marcu 8, 34), adică scăpăm din prizonieratul propriului ego-centrism (a propriilor nevoi, dorințe și temeri) și îl așezăm pe Mântuitorul Iisus Hristos în centrul preocupărilor, trăirilor și năzuințelor noastre”, a mai spus ierarhul.

La finalul slujbei, părintele episcop a admirat lucrările plastice, având ca temă Crucea, realizate de copiii din școala parohială cu ocazia acestei duminici, împărtășindu-le, la rândul lui, o rugăciune învățată de mic copil, de la bunica sa, creație ce reflectă familiaritatea dar și profunzimea teologiei Crucii în gândirea și simțirea țăranului român.

Preasfințitul Macarie a spus: „În această duminică, a treia din Postul Mare, a Sfintei Cruci, cu mare bucurie și emoție împărtășesc cu frățiile voastre rugăciunea Sfintei Cruci, care mi-a marcat copilăria, umplând-o cu mireasma de neuitat a evlaviei satului meu natal năsăudean de la poalele Munților Țibleș. Această rugăciune a Sfintei Cruci am învățat-o de la bunica mea Parascheva, care nu știa carte, însă la fel ca mulți bătrâni din satul românesc de odinioară îl căuta pe Dumnezeu cu propriile sale cuvinte, fiind înaintată în cultura Duhului, în credincioșie și smerenie”.

Vezi aici clipul video: (Video) Părintele Episcop Macarie Drăgoi: „Bunica nu știa carte, dar m-a învățat rugăciunea care mi-a marcat copilăria”

Citește despre: