Eroii de la Nistru, pomeniți la Bălți

Episcopia de Bălți (fostă a Hotinului)

Eroii de la Nistru, pomeniți la Bălți

Preasfințitul Părinte Antonie, Episcop de Bălți, împreună cu un sobor de preoți, a oficiat, miercuri, 2 martie 2022, Parastasul pentru eroii căzuți pentru integritatea și independența Republicii Moldova în războiul de la Nistru din 1992.

Slujba a fost săvârșită la Biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din satul Corlăteni, raionul Râșcani. Preasfinția Sa a adus un omagiu eroilor căzuți în conflictul de la Nistru, îndemnând la păstrarea în memorie a paginilor dramatice din istoria noastră și la rugăciune pentru pace:

Războiul de la Nistru, din 1992, este o pagină dramatică a istoriei noastre contemporane. Avem datoria să păstrăm în memorie acest moment, să învățăm lucrurile care trebuie învățate din acest conflict armat și să le vorbim celor tineri ce a însemnat acest război pentru noi. Așa cum se întâmplă tot timpul în vreme de război, cei mai bravi și viteji fii ai acestui neam s-au ridicat pentru păstrarea integrității pământului strămoșesc. Unii nu s-au mai întors de pe câmpul de luptă. Ei sunt eroii noștri, care, cu prețul vieții lor, au apărat integritatea și independența Republicii Moldova. Avem datoria, cu toții, să nu-i uităm în rugăciunile noastre. Să înmulțim rugăciunea pentru pace, pentru ca Bunul Dumnezeu să se milostivească și să oprească războiul care se desfășoară, nu departe de noi, în Ucraina.

Potrivit Biroului de presă al Episcopiei de Bălți, conflictul de pe Nistru a izbucnit la 2 martie 1992 și a durat până pe data de 21 iulie 1992, când a fost semnat Acordul de încetare a focului între Republica Moldova și Federația Rusă. Cele mai grele lupte pentru integritatea Republicii Moldova s-au dat în localitățile Dubăsari, Corjova, Coșnița, Pohrebea, Doroțcaia, Cocieri, Roghi și Tighina. În urma acestui conflict, aproape 300 de ostași au rămas invalizi. Alții 286 de ostași au căzut pe câmpul de luptă, iar 400 de civili au murit.

Citește despre: