Eroii neamului au fost pomeniți la Crucea-monument de la Domașnea
În fața Crucii-monument de pe „Dealul Domașnei”, au fost comemorați eroii patriei la Praznicul Înălțării Domnului. Autorități centrale, județene, locale, civile și militare, precum și jandarmi, pompieri, preoți, cadre didactice, credincioși și numeroși copii și tineri îmbrăcați în haine tradiționale, au venit să se roage împreună cu Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului pentru odihna și veșnica pomenire a apărătorilor Ortodoxiei din Banat în perioada comunistă și a tuturor eroilor neamului românesc, care s-au jertfit pentru libertatea și identitatea națiunii române.
După intonarea imnului de stat, Părintele Episcop Lucian a săvârșit o slujbă de pomenire, alături de un sobor de preoți și diaconi, după care au fost depuse coroane din partea instituțiilor și oficialităților prezente, iar un grup de tineri îmbrăcați în costume populare din cadrul Școlii Gimnaziale Domașnea, au recitat poezii religioase și patriotice, dar și poezii în grai bănățean. Ierarhul i-a răsplătit pe toți copiii cu mai multe daruri.
Cu emoție sfântă și cu dragoste de Biserică și de neam am venit să ne închinăm în fața acestei troițe, așezată la poarta orientală din Munții Banatului, în această zonă în care bărbați de seamă ai națiunii române au luptat pentru libertatea și demnitatea noastră în rezistența anticomunistă. Îi mulțumim lui Dumnezeu că în acest an am venit aici fără restricții, fiind într-un număr mare. Întotdeauna monumentele și crucile, la marile sărbători sunt înconjurate de Biserică și Armată, dintotdeauna aceste două instituții importante au luptat împreună pentru credința strămoșească și pentru acest spațiu binecuvântat de Dumnezeu, carpato-danubiano-pontic, a afirmat Părintele Episcop Lucian la final.
La acest eveniment au luat parte și teregoveanul Nicolae Ciurică, membru al partizanilor din Munții Banatului, ultimul rămas în viață, luptător contra sistemului comunist și doamna Cornelia Fetea, președinte a Filialei Caraș-Severin a Asociației Foștilor Deținuți Politici și Deportați în Bărăgan.
Evenimentul s-a încheiat cu Defilarea Gărzii de onoare a Brigăzii 18 Cercetare Supraveghere „Decebal” din Timișoara și printr-un recital de cântări patriotice al Fanfarei militare.
Sursa: Episcopia Caransebeșului