Etapa județeană a Olimpiadei Naționale de Religie la Suceava
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, sâmbătă, 18 martie 2023, a avut loc, la Colegiul Tehnic „Petru Mușat” Suceava, etapa județeană a Olimpiadei Naționale de Religie, Cultul Ortodox, la care au participat 111 elevi din clasele V-XII, din 57 de unități de învățământ din județ.
Cu acest prilej, înainte de corectarea lucrărilor, Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar, a binecuvântat dascălii din cadrul comisiei de evaluare, rostind un cuvânt de folos pentru toți cei implicați anul acesta în desfășurarea acestei competiții. Ierarhul a evidențiat faptul că cei care sunt aleși să facă parte din această lucrare a lui Dumnezeu au primit în dar un har deosebit de la El, pe care este bine să îl înmulțească, iar prin împărtășirea Cuvântului prin cuvânt, misiunea profesorului se aseamănă cu cea a preotului.
„Ceea ce face părintele la amvon, ceea ce face părintele atunci când ține în mână Sfântul Potir chiar, adică Îl împărtășește oamenilor, credincioșilor, prin cuvânt și prin dumnezeiasca Euharistie, pe Hristos, același lucru îl faceți și dumneavoastră. Doar că destinatarii, publicul țintă cum se zice acum, sunt copiii. (…) Între paginile acestea scrise frumos și elegant cred că dumneavoastră veți găsi o părticică din bucuria pe care Dumnezeu vrea să v-o dăruiască deplin dincolo. Aceasta este doar arvuna. (…) El este Cel Care vă împrumută, așa cum nouă ne împrumută mâinile Sale, – preoții sunt mâinile lui Hristos pentru oameni – cuvintele. Gura lui Dumnezeu nu este doar a predicatorului, și dumneavoastră sunteți. Și eu cred asta cu toată inima că, atunci când dumneavoastră ați fost aleși pentru aceasta, Dumnezeu a pus un har deosebit, ca și la preoți. (…) Să vă dea Dumnezeu putere, să vă dea Dumnezeu înțelepciune, să vă dea Dumnezeu multă, multă, multă luminare, să fiți deschiși înspre ceea ce poate să îmbogățească procesul educativ, dar fundamentul total același rămâne Cuvântul lui Dumnezeu din Scriptură, Cuvântul lui Dumnezeu din Părinți.”
Potrivit organizatorilor, această competiție de excelență care se adresează elevilor cu aptitudini, înclinații și interese deosebite pentru disciplina religie, le oferă elevilor contextul de a exersa și dovedi competențe generale relevante. La nivel gimnazial: utilizarea conceptelor specifice religiei proprii, în conexiune cu diferite manifestări ale credinței; manifestarea unui comportament moral, în viața personală și în societate, în acord cu valorile religioase; raportarea experiențelor din viața de zi cu zi la principiile religioase, cu respectarea identității și diversității religioase. Iar la nivel liceal: definirea specificului propriei credințe, în raport cu alte credințe și convingeri; utilizarea adecvată a conceptelor specifice religiei, în diferite contexte de comunicare; integrarea valorilor și a cunoștințelor religioase în structura propriilor atitudini și comportamente; aplicarea învățăturii de credință în viața personală și a comunității; corelarea cunoștințelor religioase cu cele dobândite la alte discipline de învățământ.
Prof. Daniela Ceredeev, inspector școlar pentru religie, a subliniat faptul că, prin pregătirea pentru această olimpiadă, elevii au ocazia de a exersa echilibrul între rațiune – voință – sentiment. „Calitatea lucrărilor elaborate de copiii și tinerii participanți la competiție probează, o dată în plus, asiduitatea cu care ei asimilează cunoștințe, conținuturi, concepte și, deopotrivă, exersează și consolidează valori și atitudini impuse de finalitatea axiologică a studiului disciplinei religie în școală: conștientizarea rolului învățăturilor Bisericii în viața personală și a comunității; dezvoltarea respectului față de cele sfinte; asumarea propriei identități religioase; responsabilitate în exercitarea drepturilor și obligațiilor ce decurg din apartenența la diferite identități (confesiune, națiune, comunitate, profesie, cultură etc.); respect și înțelegere față de semenii de alte credințe și convingeri; grija față de aproapele; interesul pentru aprofundarea cunoștințelor religioase în vederea permanentei deveniri spirituale. Prestația fiecăruia dintre ei se circumscrie echilateralității rațiune – voință – sentiment și înseamnă reconfirmare a studiului consecvent și atent documentat, asumare a valorilor creștine și orientarea efortului de voință înspre oglindirea în fapte a credinței desăvârșitoare, și – corolar – disponibilitate asertivă pentru comuniune și comunicare.”
Sursa: arhiepiscopiasucevei.ro