Exponatul lunii februarie: Chivot din argint cu scena Învierii Mântuitorului
Pentru luna februarie, am ales să prezentăm în rubrica „Exponatul lunii” un Chivot expus în Sala Sinaxar a Muzeului Mitropolitan din Iași, ce a constituit, în secolul al XIX-lea obiectul unei danii aparținând familiei Palade.
În Tradiția Creștin Ortodoxă, Chivotul este obiectul liturgic în care se păstrează Trupul și Sângele Mântuitorului nostru Iisus Hristos pentru a fi împărtășiți bolnavii și cei aflați în situații speciale.
Așadar, Chivotul expus în Muzeul Mitropolitan este realizat din argint și argint aurit, de formă dreptunghiulară, baza terminându-se cu patru piciorușe decorate cu motive vegetale. Pe colțuri există patru cruci treflate, așezate, fiecare, pe o mică sferă, iar în mijloc se află un cerc cu raze având reprezentată scena Învierii Mântuitorului nostru Iisus Hristos.
Pe fațetele laterale sunt încastrate șase medalioane aurite. Patru din aceste medalioane îi reliefează pe Sfinții Evangheliști. Pe un medalion este reprezentată crucea răstignirii, iar pe celălalt medalion se află o inscripție de danie a familiei Palade. Inscripția conține următorul text: „Pomenește Doamne pe Roaba ta Mariea shimonahiea și toate Neamurile Paladeștiloru 1869”.
Trebuie menționat și faptul că, familia Palade (Pallady) este cunoscută ca fiind una dintre cele mai importante familii din Moldova, a cărei genealogie se întinde până în secolul al XVII-lea. Celebrul pictor Theodor Pallady aparține acestei familii moldovene, fiind fiul prefectului Ion Pallady și al Mariei Cantacuzino.
Relatări despre viața lui Hristos în Egipt
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro