Exponatul lunii ianuarie: Cruce pentru Sfânta Masă

Documentar

Exponatul lunii ianuarie: Cruce pentru Sfânta Masă

Obiectul ales de noi pentru a fi prezentat publicului și care face parte din patrimoniul Muzeului Mitropolitan este o Cruce pentru Sfânta Masă. Dubla valoare a acestui odor bisericesc este dată de măiestria artistică de care a dat dovadă meșterul în momentul realizării piesei, precum și de importanța istorico-documentară.

Astfel, crucea propriu-zisă este realizată din lemn de trandafir și, pe fiecare braț, sunt redate prin sculptare scene religioase legate de viața Mântuitorului. Crucea are ferecătură din argint și argint aurit, iar alternanța dintre cele două metale conferă acesteia o notă de eleganță și sobrietate. Partea superioară a ferecăturii îmbracă crucea de lemn iar extremitățile brațelor se termină cu o sferă aurită care este înconjurată de frunze și mici tije, având în vârf perluțe din argint sugerând o floare. Cele trei sfere sunt aurite.

De asemenea, între brațe sunt redate capetele a patru îngeri și câte un fascicol de raze aurite. Niturile de fixare a ferecăturii sunt realizate, ca și extremitățile sub formă de floare dar în mijloc sunt mici sfere din coral. Suportul este diferit față de forma tradițională în sensul că acesta este redat sub forma unui înger care sprijină pe umerii săi crucea, având rol de cariatidă. Și realizarea acestui înger (care este din argint) dovedește măiestria meșterului bijutier prin redarea cu mare acuratețe a detaliilor aripilor a feței și a vestimentației.

Baza este de formă dreptunghiulară, având trei registre. Ornamentația este realizată doar din motive vegetale care flanchează, pe fiecare latură, un cap de înger, pe registrul din mijloc, realizat din argint și argint aurit. Modalitatea de redare a ornamentației este una realistă, concurând cu măiestria miniaturiștilor.

Valoarea documentară a acestei Sfinte Cruci este data de inscripțiile gravate pe cele două registre ale bazei. Una dintre ele, amplasată pe marginea de jos a bazei, este scrisă cu caractere chirilice și conține numele posesorului și anul: ƬƐОфІΛАКТ: ЄКΛϲ : ШН : ВЇNТ : 1844 (Teofilact eclesiarh, 1844).

Este vorba despre unchiul și, totodată, mentorul spiritual al Mitropolitului Iosif Naniescu. Cealaltă inscripție este făcută la comanda Sfântului Ierarh Iosif Naniescu (Mitropolitul Moldovei), scrisă cu litere latine, cu o caligrafie impecabilă și care are următorul conținut: Dăruită Bisericii Mitropoliei Moldovei din Iași de Iosif Naniescu Mitropolitulu Moldovei și Sucevei în anului 1887”. A treia inscripție reprezintă Cifrul Mitropolitului Iosif Naniescu, gravat pe registrul ornamentat: „INMM

Așadar, crucea datează din anul 1844 și a aparținut celor doi străluciți reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe Române.