Exponatul lunii iulie: Cruce pentru Sfânta Masă
Această cruce provine de la Parohia „Sfântul Andrei” din Iași, aflându-se în prezent în custodia Muzeului Mitropolitan, expusă în Sala Sinaxar.
Crucea este realizată din lemn cu ferecătură. Pe față este sculptată, central, scena Botezul Domnului, iar pe verso este sculptată tot central scena Răstignirii Mântuitorului. Pe brațe sunt sculptați cei patru Sfinți Evangheliști (față și verso).
Ferecătura crucii este bogat ornamentată. Îmbinările s-au făcut prin nituire, iar niturile se termină cu câte o perluță din coral. În total sunt 19 corali. Brațele orizontale prezintă turnulețe filigranate sudate, ornate cu perle metalice și coral. La extremitățile celor trei brațe sunt înfiletate elemente florale metalice. Sub cele două brațe orizontale se regăsesc ornamente vegetale filigranate în care sunt lipite perle metalice mici. Lateralele ferecăturii sunt ornate cu un brâu în relief.
La mijlocul piciorului crucii se regăsește un ornament cu perle metalice bătute. Postamentul piciorului crucii este ornat în tehnica filigranului și are încastrate șapte pietre semiprețioase: două pietre roșii, două pietre albastre, trei pietre verzi și perle metalice cu dimensiuni variabile. Pe interiorul bazei se regăsește o inscripție în limba română: „Dăruită de Dna Maria Petru Cardaș Bisericei Sf. Andrei 1894”.
Dimensiunile crucii: înălțime 19 cm, greutate 168 g, iar diametrul bazei – 6, 5 cm.
Deși nu este un obiect de dimensiuni mari, această Sfântă Cruce impresionează prin frumusețea detaliilor ornamentale, valoarea istorică și documentară, fapt care ne determină să-l prezentăm ca exponat al lunii iulie. (Elena Bercu)
Gheronda Mihail Kavsokalivitul – un bun iconar al Sfântului Munte Athos
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro