Exponatul lunii iunie 2023: o pereche de sfeșnice ale Catedralei Mitropolitane

Documentar

Exponatul lunii iunie 2023: o pereche de sfeșnice ale Catedralei Mitropolitane

Pentru exponatul lunii iunie 2023 a fost aleasă o pereche de sfeșnice care a aparținut Catedralei Mitropolitane, iar în prezent sunt deținute de către Muzeul Mitropolitan din Iași, cu numarul de inventar 77/48, datate la final de sec. XIX  - început de sec. XX.

Așezate pe Sfânta Masă, aceste piese sunt utilitate în cult, drept suport pentru lumânări. Sfeșnicele au fost realizate în stil baroc, drept suport pentru o singură lumânare, într-un atelier de orfevrărie printr-o succesiune de operații ce implică ștanțarea, presarea, îmbinarea, lipirea, filetarea, ponsonarea.

Bobeșele au marginile decorate cu o friză formată din linii paralele succesive. În continuare se observă capitelul ce conține șase palmete lungi cu vârfurile răsucite. La bază, friza prezintă limburi mici, ușor ovoidale. Ductul semicircular încadrat de alte două, mai mici, este continuat de canelurile coloanei până la liniile terminale, inferioare.

Corolarul susținător de ove se continuă cu un inel care face legătura cu baza cilindrică, decorată în patru puncte, cu buchete din câte două flori prinse cu cleme de corpul sfeșnicului. Brâul torsadat inferior, circular, delimitează zona tronconică a bazei, până la răsfrângerea finală, decorată cu o friză de florală. Acest component circular deosebit este așezat pe baza finală, pătrată, înaltă de 0,8 cm.

Inscripții: „S”, „CE”, „12” și „A”. Dimensiuni: înălțimea: 37 cm; înălțimea talpei și a piedestalului: 3,5 cm.

Conform analizelor fizico-chimice realizate, aliajul din care sunt realizate aceste piese prezintă un procent maxim de 88,36% Ag. În scopul expunerii muzeale, sfeșnicele au fost supuse unui proces de curățare, realizat de către subsemnata.

Deși sunt piese foarte rare, lipsa explicită a orfevrierilor a comanditarului și a datării sunt propuse pentru clasare la categoria: Fond.

Pentru măiestria cu care au fost realizate, frumusețea și eleganța lor, au fost expuse în sala „Ekklesia” a Muzeului Mitropolitan, în partea stângă, la intrare, străjuind icoana Sfântului Arhanghel Mihail, fapt pentru care le recomandăm spre vizualizare și analiză.

Analizele fizico-chimice au fost realizate de către Centrul de Cercetări „TABOR” din cadrul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.