Expoziţia „Rădăcini Brâncoveneşti“, de la New York la Iaşi

Arhiepiscopia Iaşilor

Expoziţia „Rădăcini Brâncoveneşti“, de la New York la Iaşi

Ieri, 11 noiembrie 2014, de la ora 12:00, în turnul Mănăstirii Golia din Iaşi, Centrul Cultural Misionar DOXOLOGIA al Arhiepiscopiei Iaşilor a organizat vernisajul expoziţiei „Rădăcini Brâncoveneşti“ de Elena Murariu.

Vezi GALERIE FOTO de la eveniment.

În anul comemorativ al Sfinţilor Martiri Brâncoveni, Centrul Cultural Misionar DOXOLOGIA al Arhiepiscopiei Iaşilor a pregătit, cu binecuvântarea IPS Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, mai multe evenimente speciale. Unul dintre acestea, organizat în cadrul Serilor DOXOLOGIA, se  desfăşoară în perioada 11-24 noiembrie 2014, în turnul clopotniţă al Mănăstirii Golia din Iaşi. Este vorba despre expoziţia „Rădăcini Brâncoveneşti“ de Elena Murariu, o expoziţie de excepţie care a ajuns la Iaşi după ce a avut un real succes atât în ţară, cât şi în străinătate (spre exemplu, la New York).

Astfel, Centrul Cultural Misionar DOXOLOGIA, în parteneriat cu Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Iaşi, Asociaţia Centrul de Promovare Turistică Iaşi şi Universitatea de Arte „George Enescu“ Iaşi, a organizat ieri, 11 noiembrie, de la ora 12:00, vernisajul expoziţiei „Rădăcini Brâncoveneşti“.

În debutul evenimentului, consilierul cultural al Arhiepiscopiei Iaşilor, pr. Constantin Sturzu, moderatorul evenimentului, a făcut o  introducere legată de lucrările expuse şi a ţinut să menţioneze că această manifestare este cu adevărat un eveniment, având în vedere faptul că aceeaşi expoziţie a fost prezentă, până acum câteva zile, la New York, dar şi că „este o expoziţie care încununează foarte mulţi ani de muncă, foarte mulţi ani de jertfă, de dăruire din partea doamnei Elena Murariu“.

Rădăcinile sunt vii

În continuare a luat cuvântul conf. univ dr. Codrina Ioniţă, de la Facultatea de Arte Vizuale şi Design, din cadrul Universităţii de Arte „George Enescu“ Iaşi, care a subliniat specificul acestei expoziţii, punând accentul pe ideea îmbinării dintre ceea ce este tradiţional românesc şi forma icoanei bizantine. De asemenea, conf. univ dr. Codrina Ioniţă a vorbit şi despre cum ar trebui să fie receptată o imagine iconografică, despre arta văzută de filosofi, dar şi de teologi, făcând o scurtă incursiune istorică.

Părintele arhimandrit Nichifor Horia, exarhul administrativ al Arhiepiscopiei Iaşilor şi stareţul Mănăstirii „Sfinţii Trei Ierarhi“ din Iaşi, delegatul IPS Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a fost cel care a continuat prezentarea expoziţiei, vorbind auditoriului din perspectiva clericului. Sfinţia sa a remarcat faptul că autoarea lucrărilor, Elena Murariu, „este un adevărat hagiograf care ne pune la îndemână un sinaxar în imagini, un sinaxar al domnitorilor Brâncoveni. Sinaxar pe care suntem chemaţi să-l citim, să-l decriptăm, înţelegând mesajul celor expuse.“

Finalul evenimentului a aparţinut Elenei Murariu, care şi-a amintit cu emoţie de perioada adolescenţei, pe care a petrecut-o la Iaşi, şi care a ţinut să mulţumească tuturor acelora care s-au implicat în organizarea expoziţiei, fiind singura organizată în ţară, în afară de cele din Bucureşti. Domnia sa a invitat publicul să viziteze şi să mediteze asupra lucrărilor expuse, menţionând faptul că nu trebuie să uităm niciodată că rădăcinile sunt vii.

Expoziţia va putea fi vizitată în perioada 11-24 noiembrie 2014, după următorul program: luni-vineri între orele 10:00-17:00; sâmbătă-duminică între orele 10:00-14.00. Lucrările prezentate au ca sursă de inspiraţie viaţa Sfinţilor Brâncoveni, arta brâncovenească şi tradiţiile spaţiului românesc. Lucrările expuse fac parte dintr-un proiect mai amplu, dedicat Sfinţilor Brâncoveni, prezentat în volumul Puterea viziunii.

Citește despre: