Expoziție itinerantă „Muzeul scrisului de mână”

Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor

Expoziție itinerantă „Muzeul scrisului de mână”

În Sala Pimen Arhiepiscopul a Centrului Eparhial Suceava a putut fi vizitată ieri expoziția itinerantă „Muzeul scrisului de mână”, care cuprinde cele mai impresionante 50 de produse educaționale și culturale înscrise în proiectul național cultural și de învățare colaborativă cu același generic, coordonat de Inspectoratul Școlar Județean Suceava, în parteneriat cu Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, prin Sectorul Media și Comunicare, Muzeul Național al Bucovinei și Biblioteca Bucovinei „I. G. Sbiera”.

Activitățile proiectului s-au desfășurat în contextul Anului European al Tineretului și a urmărit constituirea unei colecții de cărți, caiete, oracole, fotografii, scrisori, icoane, copii ale unor documente etc., pe care se află texte scrise caligrafic.

Contextul educațional-cultural a fost dat și de imperativul conservării valorilor culturale și patrimoniale păstrate în familii, instituții locale și în biserici; de exersare a valorilor culturale în comunitățile școlare și eclesiale, ca și în comunitățile extinse;

Spațiul expozițional este organizat în două galerii: Caligrafia secolului ce-a trecut (obiecte culturale de patrimoniu, oferite de contributori) și Caligrafie pentru secole viitoare (produse caligrafice contemporane, realizate de participanți pentru exersarea și promovarea scrisului de mână).

Dintre exponatele extrem de valoroase ale expoziției de acum: Irmologhion tipărit la Kiev, în 1896, cu înscris de mână al preotului Teofil Dimitrovici, din 1905; Liturghier tipărit la Kiev, în 1902, cu înscris de mână al preotului Teofil Dimitrovici, din 1905; Apostol tipărit la Kiev, în 1901, cu înscris al aceluiași preot slujitor, în care e consemnat că „a fost dăruit sântei biserici din Ciumârna de către evlavioasa agricultoare din Vicovul de Sus, Xenia, văduvă după Paul Coroma, în luna lui maiu 1905, prin stăruința părintelui Dorimedont Nichitovici, ieromonah din Sfânta Mănăstire Putna”.

De asemenea, un album de cărți poștale, datat 1898, în limba germană, care cuprinde 360 de ilustrate cu înscrisuri caligrafice, timbrate, și datate poștal, din corespondențe diverse adresate unor persoane, cu prilejul unor sărbători religioase și civile sau la ocazii aniversare.

În galeria Caligrafie pentru secole viitoare, se regăsesc jurnale de învățare, jurnale de lectură, caiete pentru transcrieri, proiecte tematice, scrisori și felicitări redactate de copii din Școala Gimnazială „Grigore Ghica Voievod” Suceava, Școala Gimnazială Nr. 2 Marginea, Clubul Copiilor Fălticeni, Liceul Tehnologic „Oltea Doamna” Dolhasca.

Prof. Daniela Ceredeev, inspector școlar, coordonator al proiectului, a subliniat faptul că trebuie apreciată pasiunea celor care se arată interesați de păstrarea și cultivarea moștenirii culturale din ultimele veacuri.

„Numărul mare de participanți la proiectul acesta, care presupune un efort destul de consistent de documentare și elaborare a produsului cultural și educațional, ce se subscrie temei, ne este încredințare că există preocupări constante în multe școli și în multe comunități parohiale pentru descoperirea, cunoașterea și conservarea patrimoniului cultural, dar și pentru dezvoltarea unor competențe ce țin de estetica reprezentărilor personale, de exprimarea de sine, de manualitate, de perseverență și de disciplină interioară, toate-toate evidențiate și prin estetica scrisului.”

Sursa: arhiepiscopiasucevei.ro

Citește despre: