Familia Regală a României, în centrul unei expoziții-document la Muzeul Mitropolitan Iași - Deschiderea are loc astăzi, 18 iulie, în ziua comemorării Reginei Maria
O expoziție-eveniment dedicată Familiei Regale a României a fost deschisă astăzi, 18 iulie 2025, în Sala Sinaxar a Muzeului Mitropolitan din Iași. Realizată în colaborare cu Biblioteca „Sfântul Preot Mărturisitor Dumitru Stăniloae” și Arhiva Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, expoziția aduce în prim-plan legăturile istorice și spirituale dintre Biserică și Monarhie.
Expoziția reunește obiecte din patrimoniul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei care au legătură directă cu membrii Familiei Regale, în special cu Regina Maria. Vizitatorii vor putea admira o serie impresionantă de publicații din presa franceză de la începutul secolului XX, în care suverana apare frecvent pe coperțile revistelor „L’Illustration”, „Le Miroir”, „J’ai vu”, „Le Panorama de la Guerre” sau „Excelsior”. Acestea provin din donația oferită în anul 2024 de doamna Marie Leonte.
Printre exponatele de valoare excepțională se află două lumânări de aproape doi metri înălțime, pictate manual și cu aplicații ornamentale delicate, păstrate peste 100 de ani în cutia lor originală. Așezate între două sfeșnice dăruite Catedralei din Iași de Regele Carol I, lumânările au fost ținute în mâini de însuși Regele Carol I și Regina Elisabeta în timpul slujbei de sfințire a Catedralei Mitropolitane, în ziua de 23 aprilie 1887, de praznicul Sfântului Mare Mucenic Gheorghe. Aceste obiecte sunt expuse pentru prima dată publicului larg, într-un context simbolic și istoric deosebit.
Expoziția include și baldachinul comandat de Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv, sculptat de renumitul artist C. M. Babic, pentru a adăposti moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva. Acest baldachin a fost folosit de Regina Maria la 8 noiembrie 1918, când a așezat pe el capul Voievodului Mihai Viteazul, adus de la Mănăstirea Dealu și păstrat temporar într-una dintre tainițele Catedralei.
Am încercat să găsim o punere în valoare cât mai potrivită pentru fiecare piesă expusă, pentru ca vizitatorii să descopere nu doar obiecte, ci și povești care se leagă discret, dar profund, de istoria Bisericii și a Neamului. - au transmis curatorii expoziției.
Evenimentul marchează, totodată, 150 de ani de la nașterea Reginei Maria, o personalitate emblematică ce a lăsat o amprentă profundă asupra României moderne. Alături de obiectele expuse din colecțiile Muzeului Mitropolitan și ale Bibliotecii „Sf. Preot Mărturisitor Dumitru Stăniloae”, expoziția conține și piese rare din Arhiva Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.
Publicul este invitat să viziteze expoziția începând de vineri, 18 iulie, pentru a descoperi o pagină de istorie în care spiritualitatea ortodoxă și memoria regală se întâlnesc în mod exemplar.