Este importantă educația religioasă pentru copilul meu?
Ceea ce se întipăreşte în inima tânără se întăreşte şi mai mult la maturitate. Așadar, cea mai bună moștenire pe care părinții o pot lăsa copiilor sunt credința dreaptă și buna creștere.
Cu privire la păstrarea Ortodoxiei în copiii dumneavoastră, străduiţi-vă să sălăşluiţi în ei această învăţătură şi rugaţi-vă lui Dumnezeu pentru asta. Din păcate, acum se vorbeşte şi se scrie peste tot despre religie cu foarte multă uşurătate, nu spre zidire, ci spre îndoială; senzualitatea triumfă, şi tânăra generaţie este înclinată mai mult spre a-şi da frâu liber, decât spre înfrânarea simţurilor – şi dă frâu liber raţiunii sale, cu toate că această raţiune este întunecată.
Oricum, nu trebuie să deznădăjduiţi, ci trebuie să cereţi de la Dumnezeu să ferească inimile lor tinere de „libera cugetare”, şi străduiţi-vă să le vorbiţi, potrivit vârstei lor, despre Biserica Ortodoxă şi despre cucernicie: ceea ce se întipăreşte în inima tânără se întăreşte şi mai mult la maturitate. Când mergeţi cu ei la biserică le puteţi povesti, ca în treacăt, ce înseamnă sfântul locaş şi Cui se slujeşte în el: Preaînaltului Dumnezeu, Ziditorului nostru; le puteţi povesti că El ştie şi vede nu numai ce facem şi ce spunem, ci chiar şi ce gândim. Pentru lucrurile bune răsplăteşte, iar pentru răutăţi pedepseşte. Cât de des trebuie să-i luaţi cu dumneavoastră la biserică depinde de dispoziţia lor; uneori e nevoie să-i „împingeţi de la spate”. Ei trebuie să meargă cu dumneavoastră la biserică mai ales de marile praznice.
(Sfântul Macarie de la Optina, Sfaturi pentru mireni, Editura Sophia, București, 2011, p. 21)
Tinerii caută experiențe de viață adevărată – Arhimandritul Gheorghe de la Mănăstirea Grigoriou, Athos
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro