Viaţa este un dar de la Dumnezeu

Între anii 1958 şi 2010 au fost declarate în România aproximativ 22.000.000 de avorturi, iar în prezent între 350 şi 400 de românce recurg zilnic la avort.

La începutul anului 2011, Înaltpreasfinţitul Teofan a înfiinţat Departamentul Pro Vita, în cadrul Sectorului de Misiune, Statistică şi Prognoză Pastorală al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei. În contextul actual al lumii moderne viaţa nu mai este percepută ca un dar de la Dumnezeu ci mai degrabă ca un bun personal pe care omul are libertatea de a-l accepta sau a-l respinge.

Departamentul Pro Vita, aflat sub îndrumarea părintelui Radu Brânză, îşi propune, prin programele şi proiectele desfăşurate, să contribuie într-un mod sustenabil la crearea unei comunităţi creştine locale puternice şi solide, având ca misiune dezvoltarea unor activităţi în scopul salvării, protejării şi cultivării vieţii, încă din primele secunde ale conceperii copilului.

Problemele legate de concepţie, sarcină, naştere şi creştere a copiilor au un caracter universal, atât din punct de vedere etnic cât şi religios. Din acest motiv, Departamentul Pro Vita trebuie să ofere soluţii la aceste provocări urmărind şi evoluţia lor în celelalte ţări din Europa şi din lume. În anul 2011 a fost organizată prima ediţie a Zilelor de Conferinţe pe Teme Pro Vita, cu invitaţi deosebiţi din România şi din Germania, iar anul 2012, în cadrul ediţiei a doua, au fost prezenţi participanţi din ţările menţionate anterior şi din Statele Unite ale Americii. Complexitatea problemelor dezbătute, dar şi persoanele care se confruntă cu ele au dus la împărţirea activităţilor Pro Vita în trei direcţii: salvarea vieţii, protejarea vieţii şi cultivarea vieţii.

Salvarea vieţii

Cele mai recente sondaje arată că România ocupă locul patru în Uniunea Europeană şi locul şase în lume la numărul de avorturi anuale, însă, în ceea ce priveşte rata avorturilor, România ocupă primul loc din spaţiul european cu un număr de 480 de avorturi la 1000 de născuţi vii. Între anii 1958 şi 2010 au fost declarate în România aproximativ 22.000.000 de avorturi, iar în prezent între 350 şi 400 de românce recurg zilnic la avort.

Acestea sunt doar câteva motive pentru care Departamentul Pro Vita desfăşoară activităţi de informare şi consiliere pentru salvarea copiilor aflaţi în pericol de a fi avortaţi şi a mamelor care se confruntă cu problema avortului. Multe femei care recurg la întreruperile de sarcină nu au suficiente cunoştinţe despre concepţia şi dezvoltarea copilului sau despre intervenţiile abortive în sine. În acest sens, departamentul pune la îndemână materiale ce conţin detalii referitoare la sarcină, naştere sau avort şi organizează sesiuni de informare, nu doar pentru femeile ce găsesc în întreruperea de sarcină o soluţie contraceptivă, dar şi pentru persoanele cu care acestea se consultă în luarea deciziei, ca preotul, medicul, sau membri ai propriei familii.

O altă provocare este Sindromul Post Avort (SPA) cu care se confruntă majoritatea femeilor care au trecut printr-un astfel de proces. Biserica Ortodoxă are o atitudine de sprijinire a celor ce s-au afundat în diferite probleme, oricât de grave ar fi ele. Hristos este cel ce a ridicat pe cei păcătoşi din păcat şi i-a transformat în adevăraţi misionari. În slujba Sfântului Maslu se spune: „Tu eşti cel ce ai zis: Scoală-te şi te vei mântui”. Femeia care a săvârşit un avort nu trebuie condamnată, ci sprijinită în procesul de recuperare sufletească şi psihologică, trecând prin etape precum conştientizarea păcatului, plângerea lui, hotărârea de a nu mai greşi, obţinerea iertării şi atingerea actului misionar. Departamentul Pro Vita sprijină, aşadar, femeile care au trecut prin experienţa traumatizantă a avortului şi totodată colectează mărturii din partea acestora, spre folosul altor femei mai tinere, pentru a le opri din a face aceeaşi greşeală.

Protejarea vieţii

Tinerele femei apelează la avort din diferite motive. Cel mai des invocate sunt: imposibilitatea de a creste un copil, presiunea partenerului sau a părinţilor, prevenirea naşterii unui copil bolnav sau malformat, violul, violenţa domestică sau dorinţa de a nu afecta şcoala sau cariera. În toate aceste situaţii avortul este văzut ca o soluţie de rezolvare a problemei, însă, de cele mai multe ori, nu sunt analizate şi alte soluţii posibile.

Departamentul Pro Vita se adresează femeilor însărcinate cu probleme de ordin social, prin intermediul Centrului Praesidio, dedicat ajutorării mamelor aflate în dificultate. Se oferă consiliere şi se urmăreşte găsirea celor mai bune soluţii. Primul pas este identificarea şi prioritizarea problemelor, apoi se urmăreşte soluţionarea acestora şi reintegrarea tinerei mămici în societate.

Atunci când sarcina este una nedorită, se pierde din vedere faptul că viaţa este un dar de la Dumnezeu, iar El nu dă omului nimic din ce nu poate duce. Cu puţin sprijin, orice femeie, indiferent de conjunctura în care a rămas însărcinată, poate găsi un prilej de bucurie în faptul că urmează să aducă pe lume un copil.

Cultivarea vieţii

În ultimii ani s-a dezvoltat foarte mult la noi în ţară conceptul de „şcoală a mamelor”. Acest tip de educaţie se adresează femeilor care urmează să nască şi are scopul de a le perfecţiona în activitatea, deloc uşoară, care le aşteaptă încă din prima secundă de după naştere. Tot mai multe studii recente arată că între mamă şi copil se crează o legătură foarte strânsă, încă din perioada sarcinii. De aceea mama trebuie să ofere condiţiile cele mai bune copilului ei încă de când află că este însărcinată, urmând apoi educaţia după naştere. În acest sens în cadrul Departamentului Pro Vita există în curs de înfiinţare un Centru pentru familie, prin care viitorii părinţi să fie implicaţi în activităţi care privesc sănătatea fizică, psihică şi spirituală a copilului dar şi a lor. Printre activităţi se numără analizele medicale recomandate, program de gimnastică medicală pentru mame, cursuri despre sarcină, naştere şi creşterea copilului, consiliere duhovnicească, ateliere de creaţie sau activităţi recreative şi de dezvoltare personală.

Aceste activităţi sunt benefice mai ales în contextul lumii moderne, în care părinţii nu mai au timp să se dedice copiilor lor din pricina carierei. Confortul este crescut, mijloacele de educare a celor mici se reduc de multe ori la televizor şi calculator, iar dezvoltarea copilului se face după propria lui voinţă. Trebuie să ne amintim în aceste sens cuvintele Sfântului Ioan Gură de Aur, care spunea că „fiecare dintre voi, taţi si mame, să se îngrijească de minunatele sale opere la fel ca artiştii ce făuresc cu multă sârguinţă tablouri şi statui” şi că “de la o vârstă fragedă, copilul îşi însuşeşte cu repeziciune ceea ce i se spune, şi ceea ce aude se întipăreşte în sufletul lui ca pecetea în ceară. Prin aceasta, viaţa lor începe deja să încline fie către păcat, fie către virtute”.

Contact ProVita Iaşi:

Mitropolia Moldovei şi Bucovinei

Sectorul de Misiune, Statistică şi Prognoză Pastorală

Departament ProVita

Str. Stefan cel Mare, nr. 14, etaj 3, Iasi
Telefon: 0232.222.550
E-mail:departamentprovita@gmail.com, www.provitaiasi.ro, www.facebook.com/ProVitaIasi

Citește alte articole despre: naștere, familie, avort, carieră

De la același autor

Ultimele din categorie