Festival de muzică religioasă în Episcopia Caransebeșului
Festivalul ce poartă numele vrednicului de pomenire patriarh Miron Cristea, organizat din anul 2010 în cadrul Zilelor credinței și culturii în Episcopia Caransebeșului, în acest an centenar al Patriarhiei Române, s-a desfășurat în municipiul Reșița, reședința județului Caraș-Severin. Festivalul coral de muzică religioasă a ajuns la cea de-a 15-a ediție și a reunit la Biserica „Schimbarea la Față” – Govândari, 9 formații corale din județele Timiș, Arad, Hunedoara și Caraș-Severin, invitat special fiind Corul psaltic al Mănăstirii Nera.
Prezent la eveniment, Preasfințitul Părinte Episcop Lucian a subliniat faptul că „piesele pe care le-am ascultat s-au legat mai mult de Praznicul praznicelor. Ne-am bucurat de mai multe variante ale troparului Învierii, am ascultat imne ale Învierii Mântuitorului Hristos, alcătuiri liturgice prezente în rânduiala Slujbei Învierii Domnului și bineînțeles, nu în ultimul rând, am ascultat și câteva piese patriotice. Putem spune că acest eveniment a fost și un preambul sau o înainte prăznuire a Zilei Independenței de Stat a României. Suntem la 1 mai, într-o zi frumoasă de primăvară, suntem la Ziua Muncii, dar noi aici, în Episcopia Caransebeșului, această zi am transformat-o în ziua muzicii sacre, în ziua muzicii corale religioase, pentru că am avut acest festival și cu toții ne-am bucurat și ne-am veselit. Este într-adevăr o săptămână luminată în Eparhia Banatului Montan după săptămâna luminată, pentru că iată, după Simpozion am participat la acest festival, iar sâmbătă, 3 mai, vom avea un alt festival de poezie în grai, «Credință și lumină», un festival care se va desfășura la Oravița”.
„Îi mulțumim Domnului pentru toate și Îl rugăm să fie cu noi, să ne dea putere și sănătate, pentru ca pe mai departe, candela credinței, a culturii și a mărturisirii să fie mereu aprinsă pe aceste meleaguri păstorite cu multă râvnă și evlavie, cu mult devotament, de episcopul de vrednică pomenire Miron Cristea. Să ne ajute Dumnezeu să putem organiza în continuare aceste manifestări frumoase pentru folosul duhovnicesc al credincioșilor și pentru întărirea preoților din această Eparhie și nu numai”, a mai afirmat Părintele Episcop.
Corurile participante au fost: Corul Psaltic al Mănăstirii „Sfânta Cuvioasa Parascheva” – Nera condus de monahia Nectaria Pruteanu, Corul „Armonia” al Catedralei vechi din Arad, dirijor prof. Ovidiu Boar, Corul cameral „Anastasis” al Catedralei „Adormirea Maicii Domnului” din Deva, dirijor Dorin Paul Kladni, Corala „Doina Banatului” de la Parohia Timișoara Iosefin, dirijor prof. Nicolae Șincari, Corul mixt „Nașterea Domnului” al Parohiei Ortodoxe Române Arad–Micălaca Veche II din Arad, dirijor prof. Ovidiu Căpitan, Corul Mixt „Theofora Dacica Timisiensis” al Parohiei Dacia din Timișoara, dirijor pr. Florin Ionuț Filip, Corul „Grănicerii Văii Bistrei” din localitatea Voislova, dirijor prof. Daniela Chițiga, Corul Catedralei Episcopale „Învierea Domnului” și „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din Caransebeș, dirijor pr. prof. Petru Paica și Corul „Protopop Andrei Ghidiu” al preoților Protopopiatului Caransebeș, dirijor prof. Maria Ponețchi. Toate corurile participante au primit plachete, diplome, cărți, iconițe și alte daruri.
sursa: episcopiacaransebesului.ro