Fidelitatea unei editări de prestigiu
De ce sunt interesante astfel de volume? Ele definesc foarte bine atmosfera, efortul, dinamica unor astfel de întreprinderi culturale cum a fost (și este) Enciclopedia Română publicată sub egida ASTRA. Ne dovedesc cultura muncii și efortului conjugat în care astfel de capodopere ies la lumină și asta într-o vreme în care editarea și publicarea erau cu adevărat construcții de mare energie umană.
Sub egida Arhivelor Naționale ale României a fost publicat volumul „Enciclopedia Română coordonată de Corneliu Diaconovici. Corespondența Biroului Redacțional de la Sibiu cu colaboratorii.” Volumul III, 1899-1938 (Editura Armanis, Sibiu, 2021, 661 pag.). Avem de-a face cu ediția de documente, transcrisă, glosată și adnotată de către Alexiu Tatu, la indici și note nevoind și Marcela Tatu și Vasile Ciobanu. O echipă de muncitori într-ale recuperării istorice, fără de care tot ce am citit în volumele de Corespondență – primele două fiind la fel de generoase – ar fi rămas literă moartă a unei lumi trecute.
De ce sunt interesante astfel de volume? Ele definesc foarte bine atmosfera, efortul, dinamica unor astfel de întreprinderi culturale cum a fost (și este) Enciclopedia Română publicată sub egida ASTRA. Ne dovedesc cultura muncii și efortului conjugat în care astfel de capodopere ies la lumină și asta într-o vreme în care editarea și publicarea erau cu adevărat construcții de mare energie umană. Scoase la lumină, scrisorile din contextul volumului identifică, într-o foarte atentă redare a editorilor – ei înșiși parcă coautori la memoria Enciclopediei – limba vremii, coerența gândirii în construirea Enciclopediei și, nu în ultimul rând, calitatea informației asumate. Cred că, în fapt, cu această Enciclopedie Română, ASTRA s-a dovedit o realitate europeană cu mult înainte de gândirea europenismului ca mișcare geopolitică. Citind și acest volum rămâi în minte cu o serie de linii de cercetare care ar merita evaluate și dezvoltate. Să sperăm că vom găsi timpul și oamenii dispuși la o muncă măcar la fel de amplă precum a echipei prezentei cărți.
Un plus de mulțumire sufletească vine și din faptul că proiectul editării acestei Corespondențe și-a atins obiectivul. Înțeleg că ne putem aștepta la un al IV-lea volum, deja în pregătire și dispunem astfel de „cutia poștală” a familiei intelectualilor români aliați pentru construcția unui Monument de limbă și literatură, artă și cultură obiectivă: Enciclopedia Română coordonată de, iată, neuitatul Corneliu Diaconovici.
Sursa: tribuna.ro
Despre Sfânta Parascheva, altfel
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Mitropolia Moldovei și Bucovinei | © doxologia.ro