„Hramul cel mare al Sucevei”, organizat în condiții speciale anul acesta

Municipiul Suceava este în sărbătoare. Odată cu praznicul Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, bucovinenii îl cinstesc în mod deosebit pe Sfântul Ioan cel Nou, ocrotitorul orașului-reședință de județ. Ziua de 24 iunie comemorează momentul aducerii de la Zolkiew - Polonia, a sfintelor sale moaște în cetatea Sucevei, în anul 1786.

Evenimentele dedicate cinstirii Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava au început azi dimineață, când, la ora 5:30, PS Părinte Episcop-vicar Damaschin Dorneanul, alături de un sobor de preoţi, a aşezat racla cu sfintele moaște în baldachinul special pregătit în curtea mănăstirii. După depunerea sfintelor moaşte, ierarhul a citit Acatistul Sfântului Ioan cel Nou la baldachin, iar mai apoi au fost săvârşite de către preoții rânduiți Miezonoptica, Utrenia, Ceasurile şi Sfânta Liturghie, pe o scenă special amenajată în incinta așezării monahale.

Slujba Privegherii va fi oficiată în această seară, de la ora 18:00, tot de PS Părinte Damaschin, alături de membri clerici din Adunarea Eparhială.

Mâine, ziua hramului va începe la ora 6.00 cu slujba Aghiesmei și Taina Sfântului Maslu, urmată de Acatistul Sfântului Ioan Botezătorul și Acatistul Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava.

Liturghia dedicată „hramului celui mare” al Sucevei va fi săvârșită de la ora 9:00 de IPS Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei și locțiitor de Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, înconjurat de un sobor de ierarhi, stareți și preoți. Având în vedere situația epidemiologică, accesul credincioșilor în curtea mănăstirii se va face mâine în intervalul de timp 6:00-11:00, prin trei puncte: pe la intrarea principală (pe sub turnul-clopotniță), pe poarta dinspre Paraclisul Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou și pe portița dinspre trapeza mănăstirii.

Cum va fi anul acesta „hramul cel mare” al Sucevei? Cum se va desfășura, având în vedere situația epidemiologică? Va fi altfel decât în anii trecuți? Va mai exista pelerinajul cu sfintele moaște?

La toate aceste întrebări ne-a răspuns PS Părinte Damaschin Dorneanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților:

„Vom încerca, pe cât posibil, ca «hramul cel mare» al Sucevei să se desfășoare în așa fel încât, pe de o parte, să aducem cinstirea cuvenită Sfântului Mare Mucenic Ioan, care ocrotește acest oraș, iar pe de altă parte să-i primim cu aceeași dragoste pe pelerini și pe credincioși, fără însă a le pune în pericol sănătatea. Pentru aceasta s-au luat măsurile necesare, specifice situației epidemiologice în care ne aflăm. Într-o anumită măsură, da, va fi și cumva diferit: de pildă, pelerinii vor aștepta la rând pentru a cinsti sfintele moaște păstrând o distanță de 1,5 m între ei (distanță de altfel marcată de-a lungul traseului de așteptare), în curte nu vor mai putea participa atât de mulți precum în anii trecuți, acum trebuind să ocupe doar locurile bine marcate din incintă la aceeași distanță, în Sfânta Biserică se va putea intra tot controlat, credincioșii vor fi îndemnați să folosească soluțiile de dezinfectare puse la dispoziție în mai multe locuri din incintă ș.a.m.d. Ne-am pregătit mult pentru aceasta, făcând un plan detaliat și angrenând mai mulți preoți și voluntari care, cu multă deschidere, și-au arătat disponibilitatea de a ne sprijini. Să mai amintesc și faptul că nu va mai fi un pelerinaj pedestru prin oraș cu sfintele moaște, ci ele vor fi purtate cu mașina pe un traseu puțin mai diferit decât altădată (adică va fi ceva mai lung) și cu scurte momente de rugăciune în dreptul anumitor biserici”.

„Pe de altă parte, toți împreună, gazde și pelerini, vom încerca să fim în același duh al sărbătorii, așa cum am fost și în anii trecuți, simțindu-ne inimă lângă inimă, dacă umăr la umăr nu se va putea, din cauza situației în care se află lumea întreagă. Dar dragostea va birui, lăuntric, orice distanțare fizică. De aceea, de pe acum, ne cerem din suflet iertare credincioșilor pentru anumite «limitări» care vor fi impuse în acest an, dar ne rugăm să primească toți, din belșug, binecuvântarea lui Dumnezeu prin mijlocirile Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou”, a adăugat Episcopul-vicar al Sucevei și Rădăuților.

De la același autor

Ultimele din categorie