Minunile Sfintei Parascheva ‒ Pentru fiecare, după nevoie și credință

Sfânta Cuvioasă Parascheva a săvârşit nenumărate minuni, în cei aproape 400 de ani de când se află în laşi. Bolnavi, săraci, studenţi, oameni cu necazuri au cerut ajutorul Cuvioasei Parascheva, iar Sfânta a fost grabnic ajutătoare. Citiți în cele ce urmează câteva dintre minunile Cuvioasei, minuni care ne-au fost relatate de părinţii slujitori de la Catedrala Mitropolitană, care stau lângă racla Sfintei Parascheva, sau chiar de credincioşi.

La unul dintre hramurile Sfintei Parascheva au venit să se închine şi o mamă cu fiica ei. Femeia avea o ţinută decentă, cu batic pe cap şi cu fustă. Fiica ei era cu capul descoperit, rujată şi machiată. Fata a refuzat categoric rugăminţile mamei de a-și șterge rujul. Când a sărutat racla cu moaşte, rujul de pe buze a rămas imprimat pe sicriu, iar tânăra a rămas anchilozată şi nu s-a mai putut deplasa. Martorii oculari ne-au mărturisit că a fost dusă pe sus de oamenii de ordine. Şi-a revenit mai târziu, după ce a plâns împreună cu mama ei şi şi-a cerut iertare pentru necuviința ei.

Aflarea lucrurilor pierdute

De la o altă tânără am aflat că acum trei ani a mers la Catedrală pentru a se închina Sfintei Parascheva. Şi-a lăsat poşeta cu acte şi bani pe una dintre stranele bisericii şi s-a dus lângă racla cu sfintele moaşte. A stat lângă Sfântă vreo zece minute, iar când s-a întors, nu și-a mai găsit poşeta. Tânăra s-a întristat, a anunţat paznicii din Catedrală, a căutat peste tot poşeta, dar a fost zadarnic. Fusese furată. S-a întors la raclă şi a rugat-o pe Cuvioasă să-i aducă lucrurile furate înapoi, căci nu mai avea nici măcar cu ce se întoarce acasă. După jumătate de oră, a găsit poşeta câteva scaune mai departe de locul în care o lăsase, fără să fi dispărut nici măcar un leu. Sfânta Cuvioasă Parascheva i-a ascultat rugăciunile.

Cuvioasa îi răsplăteşte pe credincioşi

Într-una dintre cărţile seriei Ne vorbeşte Părintele Cleopa se relatează o minune care uimeşte şi astăzi. Părintele Cleopa povestea că într-un an i-a venit rândul să stea lângă racla Cuvioasei, de hram, aşa cum fac stareţii şi astăzi. Duhovnicul a relatat că au venit la el două bătrâne care i-au cerut să le lase să se închine la Cuvioasa fără a mai sta la rând, căci sunt bolnave şi vor doar să mulţumească. Femeile aveau în mâini o pernuţă lucrată pentru Sfânta Parascheva, în semn de mulţumire pentru că le vindecase. Părintele Cleopa povestea că atunci când femeile s-au apropiat de raclă a văzut cum Sfânta a ridicat singură capul, iar bătrânele i-au aşezat perna la căpătâi. (Monica Dumitrescu)

(mărturie publicată în Ziarul „Lumina”, 14 octombrie 2005)

Ultimele din categorie