O femeie este vindecată de ulcer, iar un copil scapă de moarte - Minunile Sfintei Parascheva

Femeia s-a închinat la icoane şi s-a aşezat în genunchi alături de ceilalţi oameni. Era pentru prima dată când se afla în faţa raclei Sfintei Parascheva. Femeia avea un ulcer mai vechi, pe care a tot încercat să-l trateze cu medicamente. Durerile îi luau toate puterile, iar uneori aveau crize groaznice. În timp ce părintele rostea acatistul, Carmen s-a adresat în gând Cuvioasei Parascheva: „Dacă eşti atât de sfântă cum spun părintele şi oamenii care vin la tine să îi ajuţi, atunci ajută-mă şi pe mine şi ia-mi durerile astea, că nu mai rezist...”. 

Cu aproximativ 25 de ani în urmă, o femeie pe nume Carmen, din Iași, a fost chemată la credinţă de Sfânta Parascheva. Femeia nu prea credea în Dumnezeu, sfinţi şi minuni. S-a întâmplat că pe data de 6 ianuarie a acelui an trecea pe lângă catedrala mitropolitană chiar în momentul în care se săvârşea acatistul Sfintei Parascheva. Deşi de obicei trecea mai departe, în acea zi, curiozitatea a făcut-o să intre în biserică. S-a închinat la icoane şi s-a aşezat în genunchi alături de ceilalţi oameni. Era pentru prima dată când se afla în faţa raclei Sfintei Parascheva. Femeia avea un ulcer mai vechi, pe care a tot încercat să-l trateze cu medicamente. Durerile îi luau toate puterile, iar uneori aveau crize groaznice. În timp ce părintele rostea acatistul, Carmen s-a adresat în gând Cuvioasei Parascheva: „Dacă eşti atât de sfântă cum spun părintele şi oamenii care vin la tine să îi ajuţi, atunci ajută-mă şi pe mine şi ia-mi durerile astea, că nu mai rezist...”. Durerea de stomac a dispărut pe loc, fără să fie nevoie să se atingă de moaştele Sfintei Parascheva. Cu o singură minune, sfânta a întors-o pe femeie cu faţa spre Dumnezeu. Nu doar bucuria vindecării, ci dragostea pentru Cuvioasa Parascheva au început să o aducă din ce în ce mai des pe Carmen la catedrală. Altădată, Sfânta Parascheva i s-a arătat de câteva ori în vis şi a rugat-o să intre şi pe la ea atunci când trece pe lângă catedrala mitropolitană. De atunci au trecut 25 de ani, iar Carmen vine zilnic la Sfânta Parascheva şi se închină.

Cuvioasa salvează viaţa unui copil

Cu peste 41 de ani în urmă, Sfânta Parascheva a oprit o femeie de la avort. Femeia avea mare evlavie la sfânta. În ziua în care trebuia să meargă la persoana care ar fi ajutat-o să scape de copilul nedorit, femeia a intrat în catedrală pentru a se ruga. Teama a fost cea care a dus-o în acele momente la Sfânta Parascheva. S-a închinat la icoane, iar când a dorit să se aşeze la rândul ce ducea spre racla sfintei, a leşinat. Au udat-o oamenii cu apă şi au scos-o afară, la aer. Ieşeanca nu înţelegea care ar fi putut fi motivul pentru care Cuvioasa Parascheva a oprit-o de la a i se închina. Femeia a înţeles că sfânta i-a aflat gândul ucigaş şi nu a mai făcut avortul. Ea a născut un copil sănătos, care a devenit la rândul lui un iubitor de Dumnezeu.

Ultimele din categorie