Iubire fără margini pentru Sfânta Parascheva

Sfânta Cuvioasă Parascheva a adunat la Iaşi zeci de mii de pelerini în rugăciune. Oamenii au stat în ploaie şi frig, dar s-au încălzit cu rugăciunea şi cu bucuria petrecerii a câtorva clipe în dreptul raclei Sfintei Parascheva şi a Sfântului Cuvios Teofil, cel nebun pentru Hristos. Cu haine groase, pelerine pentru ploaie şi câteva pacheţele cu hrană, credincioşii s-au aşezat la rând. Nu a contat cât a trebuit să aştepte, întrucât dragostea lor pentru Sfânta Parascheva, cea care le-a ascultat rugăciunile, este fără margini.

Pelerinii aflaţi sâmbătă, 13 octombrie, la rând pentru a se închina moaştelor Sfintei Parascheva şi ale Sfântului Cuvios Teofil, cel nebun pentru Hristos, au avut de înfruntat ploaia şi frigul. În ajunul sărbătorii Sfintei Parascheva, spre orele serii, coada formată de cei 50.000 de pelerini ajungea până la podul Cantemir din Iaşi. Cu busuioc în mâini, având o pelerină pentru ploaie, oamenii nu s-au sfiit să se aşeze la rândul răbdării, al rugăciunii şi al ostenelii. Lenuţa Aboaicei a venit din Dorohoi la Sfânta Cuvioasă Parascheva pentru a se închina sfintelor ei moaşte. Are şase ore de când aşteaptă la rând şi mai are multe ore de stat în picioare. O minune pe care Sfânta Parascheva a făcut-o în familia ei a fost aceea că i-a întors băiatul la credinţă.

Dumitru Zota din localitatea Poduri, judeţul Bacău, a venit la hram din curiozitate. El a fost mânat de mărturisirile vecinilor care au primit răspuns la rugăciunile adresate Sfintei.

Ana Boeriu din Recea Făgăraş vine de 12 ani la Sfânta Parascheva cu nepoata ei. Nu se plânge de oboseală sau de condiţiile meteo. „De 12 ani, de când s-a născut nepoţica mea, care ma însoţeşte, vin la Sfânta Parascheva. Eu am un băiat care a fost grav bolnav. Înainte de 1989 l-am adus la Cuvioasa pentru a se vindeca. Acum munceşte în Norvegia şi este aproape sănătos. În semn de mulţumire pentru această minune, vin an de an la Iaşi pentru a mă închina Sfintei Parascheva, pe care o iubesc din tot sufletul“, a mărturisit Ana Boeriu.

„Nu îi alegem pe sfinţi, ci ei ne aleg pe noi“

De-a lungul rândului de pelerini au mers încontinuu voluntarii Crucii Roşii şi ai Centrului Medical „Providenţa“ al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei pentru a veni în caz de nevoie în sprijinul celor care au nevoie de îngrijiri medicale. De asemenea, reprezentanţii Biroului de Asistenţă Socială (BAS) „Diaconia“ al Arhiepiscopiei Iaşilor şi credincioşii din parohiile Arhiepiscopiei Iaşilor au oferit mii de pachete cu alimente şi căni de ceai cald oamenilor. Credincioşii Sfintei Parascheva aflaţi la rând au căutat pe parcursul traseului să citească un acatist pentru a se pregăti duhovniceşte pentru întâlnirea cu Sfânta mult folositoare.

Georgeta Matei are 62 de ani, este din Bucureşti şi aşteaptă la rând pe un scaun deoarece are poliartrită reumatoidă cronică. A venit să se „facă bine“, prin rugăciunile pe care le va lăsa la racla Cuvioasei, dar şi să se roage pentru copiii şi nepoţii ei. „La coadă mai am o mătuşă de 83 de ani şi o verişoară. Am fost şi anul trecut pentru a mă închina Sfintei“, a spus Georgeta Matei.

Un tânăr din Bacău, Ciprian Angheluţă, stă la rând de 13 ore şi a venit să se roage pentru familie. Rodica din Arad a făcut 24 de ore cu trenul până în capitala Moldovei şi are 14 ore de când aşteaptă să se închine Cuvioasei. Are evlavie la Sfânta Parascheva şi o iubeşte foarte mult. Acesta este şi motivul pentru care ţine un buchet de crini în mână pe care doreşte să-l ofere Cuvioasei: „Sfânta Parascheva a făcut foarte multe binefaceri. Nu noi îi alegem pe sfinţi, ci ei ne aleg pe noi“.

Marcela Dumitrescu este din Ploieşti şi tocmai s-a închinat moaştelor Sfintei Parascheva. A stat 14 ore la rând, timp în care a plouat. A avut o pelerină pe spate care „a înăbuşit umezeala“: „Am venit să mulţumesc Sfintei Parascheva pentru împlinirea rugăciunilor mele. De aceea sunt în continuare recunoscătoare“.

Nu puţini au fost credincioşii care, după ce au ajuns la racla Sfintei Parascheva şi a Sfântului Teofil, au vărsat lacrimi de bucurie pentru cele câteva clipe petrecute în preajma sfinţilor.

Citește alte articole despre: dragoste, pelerini, Sfânta Cuvioasă Parascheva, hrană, rand

De la același autor

Ultimele din categorie