Iarna este grea, dar Raiul este dulce

Cuvinte duhovnicești

Iarna este grea, dar Raiul este dulce

    • Iarna este grea, dar Raiul este dulce
      Foto: Pr. Benedict Both

      Foto: Pr. Benedict Both

„Savurați viața duhovnicească, nimic nu e mai dulce decât ea. Lupta este dură, dar încoronarea este odihnitoare. Iarna este grea, dar Raiul este dulce. Fără luptă este imposibil de dobândit virtuțile.”

Ieronim, Bătrânul din Eghina, dădea vizitatorilor săi următoarele sfaturi pentru lupta lor duhovnicească: „Savurați viața duhovnicească, nimic nu e mai dulce decât ea. Lupta este dură, dar încoronarea este odihnitoare. Iarna este grea, dar Raiul este dulce. Fără luptă este imposibil de dobândit virtuțile”. „Evitați vorbele deșarte! În ce mă privește, sunt preot de peste patruzeci de ani la Eghina și n-am luat masa la nimeni. Când se insistă, accept cel mult o cafea! Îndrăzneala, familiaritatea și libertatea în curtare slăbesc rezistența omului: ispititorul intră atunci încetișor în el și obișnuințele rele se instalează. Așa că este bine să păstrezi distanța”.

Bătrânul utiliza uneori exemplul unei plante tinere, pentru a-și întări ucenicii: „Aceasta crește un pic la început, de un deget, apoi rămâne staționară. Cel ce o are crede că-n ciuda îngrijirii sale, aceasta nu va crește și se necăjește. Dar, după puțin, când crede că a terminat de crescut, aceasta crește și se înalță foarte sus”.

(IPS Andrei AndreicuțMai putem trăi frumos? Pledoarie pentru o viață morală curată, Editura Reîntregirea, Alba Iulia, 2004, p. 51)