Iași: Premierea la nivel eparhial a câștigătorilor Concursului Național Catehetic „Biserica–familia românilor de pretutindeni”

Arhiepiscopia Iaşilor

Iași: Premierea la nivel eparhial a câștigătorilor Concursului Național Catehetic „Biserica–familia românilor de pretutindeni”

Concursul Național Catehetic „Biserica – familia românilor de pretutindeni”, din cadrul programului „Hristos împărtășit copiilor”, desfășurat în Patriarhia Română, și-a desemnat grupurile catehetice câștigătoare la nivelul Arhiepiscopiei Iașilor.

Festivitatea a avut loc joi, 12 august, începând cu ora 12.00, în sala „Iustin Moisescu” din cadrul Ansamblului Mitropolitan Iași, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, care a și rostit un cuvânt duhovnicesc, felicitându-i atât pe elevii participanți, cât și pe coordonatorii lor, profesori și preoți:

„Mă bucură faptul că v-ați aplecat, pentru o clipă, asupra unor lucruri care, în logica lumii, nu atrag sufletele tinerilor din ziua de astăzi. Și ați făcut o alegere deloc ușoară, ca în loc să stați în fața computerului și să butonați jocuri pentru copii sau să vizionați filme, ați avut în față o carte, sau chiar acolo, pe computer, un text cu conținut bisericesc și lucrul acesta nu este foarte des întâlnit la tinerii sau tinerele de vârsta voastră. Mă bucur mult pentru aceasta, felicitându-vă pe voi, cei care ați obținut din partea juriului, cele trei premii, dar și pe voi, cei care v-ați implicat și v-ați bucurat alături de acești tineri […]. Și încă un sfat: să țineți aproape de Biserică. Căci, dacă veți fi aproape de ea, veți avea și o familie binecuvântată, și un serviciu bun, și o casă, și multă pace – care este foarte rar întâlnită în zilele noastre în foarte multe familii. Așadar, legătura cu Dumnezeu și cu Biserica vă vor ajuta să împliniți și toate celelalte gânduri pe care deja le aveți. Să nu uitați niciodată de satul din care ați plecat, de prima sală de curs de la școală, unde ați învățat să buchisiți litera cărții, de primul tăpșan unde v-ați jucat, la școală sau lângă casă, și poate că nu veți uita nici această întâlnire de astăzi, cu noi și cu Sfânta Cuvioasă Parascheva.”

Cele trei parohii care au reprezentat Arhiepiscopia Iașilor la concurs catehetic sunt:

  • Parohia Buzeni din cadrul Protopoiatului Botoșani;
  • Parohia Războieni din cadrul Protopopiatului Târgu Neamț;
  • și Parohia Podoleni II din cadrul Protopopiatului Roznov.

„Ziua de astăzi este o încununare a etapei eparhiale a concursului, desfășurată în dimineața zilei de 20 aprilie. Acum, la final de proiect, IPS Părinte Mitropolit Teofan i-a binecuvântat, apreciat și încurajat pe participanți prin darurile pe care le-a oferit câștigătorilor etapei eparhiale și, prin ei, pe toți cei care caută în parohii să dezvolte această activitate catehetică. Concursul Național Catehetic „Biserica – familia românilor de pretutindeni” este binevenit în fiecare an deoarece dinamizează o activitate pe care preoții o desfășoară pe tot parcursul anului și îi dau o direcție unitară la nivel de Patriarhie […]. Este un moment de bucurie și de speranță pentru o activitate frumoasă și pentru o viețuire frumoasă, pentru că activitatea catehetică nu își propune doar femiliarizarea cu anumite informații legate de Învățătura de credință, ci ea constă în practicarea și trăirea adâncă a acesteia”, a subliniat Părintele Bogdan Racu, inspector pentru Învăţământ şi Cateheză în cadrul Arhiepiscopiei Iaşilor.

Concursul Național Catehetic „Biserica – familia românilor de pretutindeni” este organizat cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, de către Sectorul teologic-educațional al Patriarhiei Române, în parteneriat cu Ministerul Educației şi Cercetării. Competiția se adresează copiilor participanți la grupele catehetice din parohiile aflate în țară și diaspora românească, înscrise în Programul Național „Hristos împărtășit copiilor”. Concursul își propune să contribuie la înfrățirea între comunitățile din țară și cele din diaspora, prin conștientizarea rolului activ pe care îl are Biserica în viața societății.

Citește despre: