Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Giurgeni

Iconografie

Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Giurgeni

    • icoana Maicii Domnului de la Mănăstirea Giurgeni
      Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Giurgeni / Foto: pr. Silviu Cluci

      Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Giurgeni / Foto: pr. Silviu Cluci

După tradiţie, această icoană a Maicii Domnului a fost pictată în anii 1740-1750 de către zugravul Nectarie.

Prin voia Domnului, în timp au apărut al treilea ochi, puţin mai şters, prezent sub ochiul stâng, şi o a doua gură uşor întredeschisă, situată deasupra celei fireşti. Cel de-al treilea ochi și cea de-a doua gură au apărut fără intervenție omenească, prin voie dumnezeiască, pe icoana deja pictată, ceea ce o face unică în lume. De aceea mai este cunoscută şi sub denumirea de „Icoana Maicii Domnului cu trei ochi şi două guri”.

Icoana a fost dăruită Mănăstirii Giurgeni, pe atunci așezământ de maici, în anul 1831, cu ocazia sărbătorii Schimbării la Faţă a Domnului (6 august), dată aleasă probabil pentru similitudinea cu schimbarea la faţă a chipului Maicii Domnului din icoană. Încă de când a fost dăruită mănăstirii, icoana a început să săvârşească diferite minuni, astfel că mulţi credincioşi vin necontenit să se roage la ea.

Icoana este de tip Odighitria („Povăţuitoarea” sau „Îndrumătoarea”), răspândit atât în arta bizantină, cât și în țara noastră. Cuprinde chipul Mariei, care ține Pruncul pe brațul stâng și arată spre El cu mâna dreaptă (de aici denumirea de „Îndrumătoarea”). După Tradiție, prima icoană cu această compoziție a fost pictată de Sfântul Evanghelist Luca și a devenit prototipul icoanei împărătești a Maicii Domnului. Icoana Maicii domnului de la Giurgeni este ferecată în argint.

„Icoana Maicii Domnului cu trei ochi şi două guri” nu are o dată de prăznuire proprie, însă mulţi credincioşi vin să se închine la icoană de Praznicul Schimbării la Faţă din 6 august, atunci când icoana a fost adusă la Giurgeni, ca şi la sărbătorile închinate Maicii Domnului.

Părintele stareţ Antonie Jeflea († 18 februarie 2018) povestea că a fost martor al unei minuni a Maicii Domnului de la Giurgeni, din 1995, anul sosirii sale la mănăstire: „Era un copil de vreo șase ani, din Vaslui, mut din naștere. Părinții l-au adus la mănăstire și, la un moment dat, după Taina Sfântului Maslu, copilul a rostit limpede primele cuvinte din viața lui, cerându-i mamei sale să-l ia în brațe și să-l ridice până la icoană pentru a o săruta”.

Minunile trăite de credincioși au făcut înconjurul țării și oameni din toate regiunile merg acum la Giurgeni să ceară ajutorul Maicii Domnului.

(Foto) Mănăstirea Giurgeni – Roman