Icoana Maicii Domnului „Bogolubskaia” din Zimarovo
Vestea acestei minuni s-a răspândit în tot ținutul, chiar și până la Moscova. Locuitorii din Moscova au adus icoana Maicii Domnului „Bogolubskaia” din Zimarovo în procesiune în anul 1771, atunci când orașul era cuprins de ciumă, pentru a vindeca pe cei bolnavi. După ce epidemia a dispărut, icoana s-a întors înapoi în Zimarovo.
Icoana Maicii Domnului „Bogolubskaia” din Zimarovo este prăznuită pe 18 iunie, odată cu icoana Maicii Domnului „Bogolubskaia”.
Această icoană a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu mai este numită și „Bogolubskaia-Zimarovskaia” după numele regiunii în care s-a arătat făcătoare de minuni. Icoana este o copie a icoanei Maicii Domnului „Bogolubskaia”, una dintre cele mai vechi icoane făcătoare de minuni din Rusia.
Conform tradiției icoana „Bogolubskaia” din Zimarovo era așezată deasupra porții de intrare în cetate. În timpul invaziei tătarilor din secolul al XIII-lea, icoana a fost dată jos și ruptă în două, după care a fost aruncată în tufișuri. Icoana a fost găsită mai apoi în tufișurile de lângă cetate, cu cele două părți ale ei lipite în mod minunat. Ca dovadă a minunii petrecute, o jumătate din acesta a rămas ușor mai mare decât celălaltă.
După ce a fost descoperită, icoana a fost așezată în Biserica Buna Vestire (deoarece icoana a fost găsită în ziua Bunei Vestiri).
Nu se cunosc împrejurările în care icoana a ajuns să fie depozitată în podul casei unui gospodar din Zimarovo, pe nume Lopuchin. S-a consemnat că în anul 1771 un bolnav din Moscova a venit direct la casa gospodarului din Zimarovo cerându-i să-l lase să se închine înaintea icoanei Maicii Domnului „Bogolubskaia”. Proprietarul a fost mirat, deoarece știa că în camerele sale nu are o astfel de icoană. Bolnavul a insistat să caute această icoană în casa lui, deoarece Însăși Maica Domnului i se arătase în vis și îl călăuzise acolo.
După o căutare îndelungată, proprietarul a găsit în pod o icoană a Maicii Domnului. Arătând icoana bolnavului, acesta a recunoscut îndată icoana din visul său. El a curățat icoana de praf, după care a început să se roage înaintea ei. Îndată ce și-a terminat rugăciunea, bolnavul a constatat că s-a vindecat.
Vestea acestei minuni s-a răspândit în tot ținutul, chiar până la Moscova. Locuitorii din Moscova au adus icoana Maicii Domnului „Bogolubskaia” din Zimarovo în procesiune în anul 1771, atunci când orașul era cuprins de ciumă, pentru a vindeca pe cei bolnavi. După ce epidemia a dispărut, icoana s-a întors înapoi în Zimarovo.
Ce sunt „jertfele” așezate la icoane?
Icoana Maicii Domnului Pyrovolithisa (Împușcata) de la Mănăstirea Vatoped
Traducere și adaptare:Sursa:http://pravoslavie.ruCitește despre:Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro