Înaltpreasfințitul Meletie a întâmpinat la Cernăuți convoiul umanitar din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților
Prima zi a începutului de primăvară a adus bucurie și mângâiere în rândul cetățenilor ucraineni din zona Cernăuți, în seara zilei de 1 martie ajungând peste 30 de tone de ajutoare umanitare, cuprinzând alimente, produse de igienă și de strictă necesitate, precum și produse destinate copiilor, din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților.
Pentru a veni în sprijinul victimelor conflictului militar din Ucraina, clerici din România și de dincolo de graniță au reușit, cu sprijinul autorităților, să aducă mai aproape de zona de conflict bunuri care vor fi distribuite celor aflați în buncăre, stații de metrou, în subsolurile clădirilor ori alte spații de apărare improvizate, după ce în noaptea din duminică spre luni au fost transportate în vama ucraineană peste 15 tone de ajutoare.
Convoiul umanitar a fost întâmpinat de voluntari, clerici și mireni, în frunte cu Înaltpreasfințitul Părinte Meletie, Mitropolitul Cernăuților și Bucovinei, care și-a exprimat recunoștința pentru efortul depus de cei care din puținul lor au hotărât să îi sprijine pe cei greu încercați în această perioadă. „Pe pământul nostru ucrainean a venit un necaz mare, a venit războiul care ne-a prins pe neașteptate. Noi astăzi toți ne rugăm fiindcă știm că se varsă sânge, mor militari, dar mor și foarte mulți oameni simpli. Fiecare încercăm să ajutăm cu ceva iar astăzi primim un ajutor mare din partea Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. Vrem să aducem mulțumiri cordiale Înaltpreasfințitului Părinte Calinic și întregii Biserici Ortodoxe din România, întregului popor român. Vă mulțumim vouă, tuturor!”
Înaltpreasfinția Sa i-a binecuvântat pe ostenitori și pe binefăcători și le-a mulțumit, în numele poporului ucrainean, celor care s-au implicat în ajutorarea semenilor. „Rugăm pe Bunul Dumnezeu ca această durere să treacă, pe cât posibil, cât mai repede. Dorim tuturor celor care s-au implicat în adunarea și în transportul acestor jertfe ca mila lui Dumnezeu să fie asupra lor și binecuvântarea Bunului Dumnezeu, căci ei au îndeplinit legea pusă de El. Vă mulțumim pentru ajutor, poporul nostru vă mulțumește cu inima, cu sufletul. Nădăjduim ca Dumnezeu să dea binecuvântare fiecărui om care a făcut această jertfă.”
Voluntarii au descărcat și depozitat produsele, urmând ca în zilele viitoare pachetele colectate să ajungă la cei aflați și în alte zone de conflict.
Părintele Dimitrie Popescu, de la Parohia Moldo-română din Lavra Percerska – Kiev, unul dintre cei care a depus eforturi susținute în ceea ce privește organizarea acestui transport în Ucraina, a mulțumit Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților și tuturor credincioșilor. „Astăzi avem o bucurie mare, când frații noștri din România s-au adunat toți împreună să ne arate nouă dragostea adevărată, dragostea frățească, când a ajuns o nevoie mare, un necaz mare aici în Ucraina și s-a început un război, război în care s-a ridicat frate la frate. Cum a spus și Preafericitul Onufrie, primul păcat care a fost în lumea aceasta a fost păcatul omorârii de frate și iată, astăzi, într-adevăr, s-a început un război frate asupra fratelui. Însă ne bucurăm pentru că a rămas în mijlocul nostru această frăție ortodoxă, (…) prin ajutorul Bisericii Ortodoxe Române, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, și am putut cu toții să adunăm acele colete, acel ajutor pentru creștinii de aici din Ucraina, ca să îi ajutăm cu alimente, cu cele necesare pentru copii, pentru oamenii care sunt rămași aici.”
Părintele a evidențiat prin ce clipe trec cei afectați de conflictul armat și a lansat un îndemn la rugăciune pentru pace, atât de necesară în acest timpuri. „Poate este greu de înțeles, dar când nu ai de unde cumpăra o bucată de pâine, nu ai unde merge să îți iei ceva de mâncare, să ai și tu cu ce să te hrănești, ca să poți supraviețui, poți trece peste toate. Și bombelor le reziști și tuturor celorlalte care sunt, dar cu foamea este cel mai greu. Rugăm pe toți frații noștri din România, din toate celelalte Biserici, vine timpul postului, să ne rugăm unii pentru alții, să fim unii pentru alții, căci Hristos în post ne întărește, rugăciunile sunt mai ascultate. Să fim unii pentru alții în rugăciune și cerem sfintele voastre rugăciuni aici pentru noi, pentru frații voștri din Ucraina.”
Cele 11 mașini care au transportat ajutoarele umanitare au fost pregătite ieri la Așezământul „Sfântul Ierarh Leontie” din Rădăuți, unul dintre cele patru puncte de colectare a produselor destinate celor care se refugiază sau adăpostesc din cauza conflictului militar desfășurat în aceste zile în țara vecină.
Alături de Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, la constituirea acestui convoi umanitar de 30 de tone au contribuit și Episcopia Slatinei și Romanaților, Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, dar și numeroase persoane, organizații non-guvernamentale, agenți economici sau instituții din România și din afara granițelor țării, într-un extraordinar gest de solidaritate și iubire de aproapele.
Amintim faptul că la cele 2 centre de sprijin umanitar, atât cel din punctul de trecere a frontierei Siret, cât și cel aflat în Gara Burdujeni, au fost prezenți în permanență voluntari, clerici și mireni, cunoscători de limbă ucraineană, care le-au oferit refugiaților apă, ceai, alimente, produse de igienă, îmbrăcăminte și încălțăminte, sprijin în găsirea mijloacelor de transport sau cazare, dar și asistență duhovnicească.
Încă de la începutul conflictului militar din Ucraina, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților a conturat un program de sprijin, la inițiativa și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic. În acest sens, a fost constituit un comitet alcătuit din clerici ai Centrului Eparhial, protoierei, exarhi și coordonatori de voluntari, pentru a identifica cele mai eficiente măsuri de sprijin în acest moment pentru cetățenii ucraineni aflați în tranzit sau care intenționează să rămână pe teritoriul României.
Toți cei care doresc să se alăture acestor acțiuni de întrajutorare sunt îndemnați să ia legătura cu preotul paroh sau să doneze în conturile Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților:
LEI: RO51 RNCB 0234 0370 1091 0014,
EURO: RO78 RNCB 0234 0370 1091 0110
deschise la Banca Comercială Română, cu mențiunea sprijin refugiați Ucraina.
Sursa: arhiepiscopiasucevei.ro