Început de an școlar la Seminarul Teologic „Sfântul Vasile cel Mare” și la Școala „Varlaam Mitropolitul”

Arhiepiscopia Iaşilor

Început de an școlar la Seminarul Teologic „Sfântul Vasile cel Mare” și la Școala „Varlaam Mitropolitul”

Cu emoții și bucurie, elevii Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Vasile cel Mare” din Iași au luat parte luni, 5 septembrie 2022, la festivitatea de deschidere a noului an școlar. Evenimentul a început cu săvârșirea Sfintei Liturghii în paraclisul școlii, de către Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Tot în această dimineață, Părintele Mitropolit a luat parte la ceremonia de deschidere la Școala „Varlaam Mitropolitul”. Potrivit datelor statistice, începând de astăzi, peste 3 milioane de elevi încep cursurile.

La  Seminarul Teologic din Iași, noul an școlar a început cu oficierea Sfintei Liturghii la paraclisul liceului, de către un sobor de preoți și diaconi dimpreuncă cu IPS Mitropolit Teofan. În cadrul Liturghiei, teologul Claudiu Țibucanu a primit hirotonia întru diacon, iar la finalul slujbei, trei cadre didactice: prof. dr. Carmen Dura, prof. dr. Ioana Măriuței și prof. dr. Doina Balan au primit distincția „Crucea Sfântului Ierarh Dosoftei” pentru întreaga activitate rodnică desfășurată la catedră.

În cuvântul adresat către profesori și seminariști, Părintele Mitropolit a menționat că viața elevilor trebuie să se ghideze după Cuvântul lui Dumnezeu: Începem un nou an școlar cu starea sufletească legată de acest nou început. Începem un nou an pentru Seminarul nostru din Iași și așezăm acest început sub egida cuvântului din Sfânta Evanghelie, legat de sămânța cea bună, cuvântul lui Dumnezeu, pe care cadrele didactice încearcă să-l așeze în pământul cel bun al elevilor și elevelor din seminar, întru nădejde unui rod bogat care să se vadă de-a lungul anului, și în mod special la sfârșitul vieții. Sfântul Apostol Pavel mărturisea către corinteni și mărturisește către noi de față, zicând: «Vă rog să prisosiți în cinci lucruri: în credință, în cuvânt, în cunoștință, în stăruință și în iubire». Ce lucrare mai aleasă și mai adâncă au cadrele didactice, părinții profesori, domnii și doamnele profesoare decât să stăruiască pentru aceste cinci lucruri? Ele vor prinde contur în viața elevilor noștri dacă Hristos va fi izvor de putere.

În continuare, chiriarhul a mers în vizită la clasele a IX-a din școală, binecuvântându-i pe noii elevi seminariști.

Seminarul din Iași are un nou director

Începând cu acest an școlar, părintele Dragoș Bahrim, cel care a condus timp de 23 de ani școala teologică ieșeană, a predat conducerea seminarului părintelui Constantin Simiraș pentru un mandat de trei ani, urmând ca părintele profesor să primească o altă misiune: să coordoneze un viitor centru de traduceri patristice.

Școala aceasta n-ar putea să lucreze și să viețuiască fără harul lui Dumnezeu cu adevărat, indiferent de tot ceea ce o susține. Adevărata viață și adevăratul motor al acestei școli este lucrarea lui Dumnezeu care se petrece în ea, este harul lui Dumnezeu pe care ni-l dăruiește din belșug. Este un moment important și pentru mine acum, pentru că îmi iau rămas bun pentru o vreme de la seminar, după 23 de ani cât am stat aici. De câte ori sunt aceste momente de bilanț, îmi aduc aminte de toate greutățile prin care am trecut, dar și toate bucuriile pe care le-am avut în toți acești ani, când am văzut școala crescând de la zero. Exista multă speranță, mult entuziasm al tinereții și multă nădejde de la Dumnezeu, a mărturisit la final părintele prof. Dragoș Bahrim.

„Vă mărturisesc că nu m-am gândit niciodată că voi fi profesor aici, cum iată, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit, voi conduce această școală teologică, care este de fapt primul seminar teologic, în 1803, înființat de Mitropolitul Veniamin Costachi, o școală care a avut merite deosebite și care a adus multă lumină celor din jur. Orice școală are ca țintă, ca scop, un spor de cunoaștere, de a aduce un spor de cunoaștere, de lumină, în sufletele elevilor. Și școala noastră are această țintă, dar dincolo de lumina intelectuală, seminarul nostru și școlile teologice au mai mult decât atât: caută să aducă cunoașterea duhovnicească, spirituală, care aduce în sufletul omului lumina harului lui Dumnezeu”, a declarat noul director al seminarului ieșean, pr. prof. Constantin Simiraș.

De la ora 11.00, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a fost prezent la Școala „Varlaam Mitropolitul”, unde a participat la evenimentele dedicate începutului anului școlar și la slujba de Te Deum, rostind un cuvânt de binecuvântare și îndemnându-i pe elevii și părinții prezenți să-și împlinească de-a lungul vieții lor „cele trei demnități: cariera profesională, cariera în familie și cariera de bun creștin și român”.

Anul școlar 2022-2023 vine cu o serie de schimbări în structura sa

Este pentru prima dată când anul școlar este organizat pe module, până acum fiind organizat pe trimestre sau semestre. Spre deosebire de anii trecuți, elevii din toate clasele și copiii de grădiniță vor avea prima vacanță în perioada 22-30 octombrie 2022. Până în acest an, în vacanța de toamnă intrau doar preșcolarii și elevii claselor primare. O altă vacanță nouă în structura anului este programată pentru luna februarie, în funcție de decizia inspectoratelor școlare din țară. Profesorii vor încheia câte o singură medie pe an la fiecare disciplină, iar tezele, numite și lucrări scrise semestriale, nu mai sunt obligatorii.

Citește despre: