A început a noua ediție a pelerinajului pedestru „Pe urmele Sfinților Nemțeni”

Arhiepiscopia Iaşilor

A început a noua ediție a pelerinajului pedestru „Pe urmele Sfinților Nemțeni”

În jur de 90 de tineri ieșeni, studenți și elevi, au pornit luni, 31 iulie, într-un pelerinaj spre Mănăstirea Ceahlău - Neamţ, pentru a participa la slujbele Sfinților Nemțeni. Prima oprire pe care pelerinii o vor face este la Seminarul Teologic Veniamin Costachi de la Mănăstirea Neamț, unde vor participa la sărbătoarea Sfântului Ioan Iacob de la Neamț (5 august). Încă de la primele ore ale dimineții, aceștia au participat la Sfânta Liturghie săvârșită la Catedrala veche Sfântul Mare Mucenic Gheorghe din Iași.

Sub genericul Pe urmele sfinţilor nemţeni, tinerii vor parcurge zilnic mergând pe jos, aproximativ 35 de km. În fiecare dimineaţă, pelerinii vor participa la Sfânta Liturghie, apoi vor citi câte o catismă în fiecare biserică aflată pe traseu, iar seara vor fi cazaţi la parohiile pe unde vor trece. Aflat la cea de-a IX-a ediție , Pelerinajul Sfinţilor Nemţeni este organizat de către Departamentul Misiune pentru Tineret al Arhiepiscopiei Iașilor.

În dimineața aceasta, tinerii pelerini au participat la Sfânta Liturghie oficiată la Catedrala veche mitropolitană Sfântul Gheorghe, urmând ca mai apoi să își înceapă urcușul duhovnicesc spre Muntele Ceahlău.

„Suntem la ediția a IX-a a pelerinajului Pe urmele sfinților nemțeni, un pelerinaj care se încheie cu slujba de sărbătoarea Schimbării la față a Domnului, de pe muntele sfânt, muntele Ceahlău, pe data de 6 august, iar o parte din pelerini vor continua până pe data 7 august, la sărbătoarea Sfintei Cuvioase Teodora de la Sihla. Pelerinajul pedestru este o experiență frumoasă, un pelerin spunea, nu demult, că oamenii cred că știu ce este un pelerinaj, din descrierile celor care au fost, de la radio sau din emisiunile televizate, dar atunci când el însuși a făcut primul său pelerinaj și-a dat seama că, de fapt, credea că știe ce este experiența pelerinajului, pentru că acolo, între oameni, călătorind în oboseală, în căldura zilei, în răcoarea serii, câteodată și în lipsa apei, în bucuria urcării muntelui Ceahlău, și-a dat seama că, de fapt, nu știe și că nu a avut niciodată o experiență și doar credea că știe ce este un pelerinaj pedestru și spunea că sfinții Ceahlăului ne cheamă.”, le-a spus celor prezenți părintele arhimandrit Nicodim Petre, consilier în cadrul Sectorului de Misiune al Arhiepiscopiei Iașilor.

Pelerinii vor parcurge la pas aproximativ 350 de kilometri către Mănăstirea Neamț, Taborul românesc, Munții Ceahlău și Culmile Sihlei, cu plecare din Iași, Botoșani, Piatra Neamț și Pipirig. 

Vor fi parcurse patru trasee, astfel: Iași - Mănăstirea Neamț - Ceahlău - Mănăstirea Sihla (31 iulie - 7 august);

- Botoșani - Mănăstirea Neamț - Ceahlău - Mănăstirea Sihla (31 iulie - 7 august);

- Piatra Neamț - Mănăstirea Neamț - Ceahlău - Mănăstirea Sihla (1-6 august);

- Pipirig - Mănăstirea Neamț - Ceahlău (4-6 august).

Citește despre: