Întâlnirea preoților protopopi din Episcopia de Bălți cu protoiereii din județul Botoșani

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan şi a Preasfințitului Părinte Antonie, Episcop de Bălți, joi, 13 iunie 2019, în raionul Soroca din Republica Moldova, a avut loc întâlnirea de lucru a protopopilor din județul Botoșani (Arhiepiscopia Iașilor) cu protopopii din cadrul Episcopiei de Bălți. Această frățească întâlnire s-a desfășurat în ziua în care Moldova îi comemorează pe basarabenii deportați în primul val al deportărilor din noaptea de 12-13 iunie 1941.

Oaspeții de peste Prut au fost întâmpinați de Preasfințitul Părinte Antonie la Biserica „Sfântul Dimitrie” din satul Alexandru cel Bun, Protopopiatul Soroca și Florești. Aici s-a oficiat slujba acatistului Sfântului Iosif cel Milostiv, ocrotitorul Episcopiei de Bălți. PS Părinte Episcop Antonie a salutat prezența delegației și a binecuvântat lucrările, subliniind că această întâlnire are ca scop principal o cunoaștere mai bună între slujitorii celor două unități bisericești românești.

Ședința de lucru a avut loc la Centrul social-cultural „Sfântul Efrem cel Nou” al parohiei „Sfinții Martiri Brâncoveni” din orașul Soroca, și a debutat cu un moment de reculegere în memoria celor deportați în timpul celui de-a Doilea Război Mondial. A urmat o emoționantă prezentare a tragicului eveniment din noaptea de 12-13 iunie 1941, susținută de Angela Zeamă, profesor de istorie la Liceul Teoretic „Constantin Stere” din Soroca. În cadrul lucrărilor au fost identificate modalități concrete de colaborare între protopopiatele implicate și s-a întocmit o listă de activități ce s-ar putea desfășura în comun.

După ședința de lucru, participanții au vizitat câteva obiective istorice și turistice ale ținutului Soroca: piatra funerară a generalului român Stan Poetaș din incinta Muzeului de Istorie și Etnografie a orașului, Cetatea Soroca, atelierele vestiților meșteri pietrari din Cosăuți și Cimitirul Ostașilor Români din satul Stoicani. Delegația a vizitat și biserica Parohiei „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava” din satul Volovița, cea mai nouă biserică a Episcopiei de Bălți, construită cu sprijinul Secretariatului de Stat pentru Culte din Guvernul României.

Întâlnirea s-a încheiat cu o slujbă de pomenire a victimelor primului val de deportări din Basarabia și depunere de flori la Troița Eroilor din incinta Parohiei „Sfinții Brâncoveni” Soroca. (pr. Sorin Huluță, consilier economic Episcopia de Bălți)

Ultimele din categorie