Întâlnirea semestrială a preoților din nordul Italiei

Seminarul Teologic din Seveso – Milano a găzduit marți, 26 martie, întâlnirea semestrială tematică a preoților din zona de nord a Italiei. La evenimentul organizat cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Siluan, al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei (EORI), și în prezența Preasfințitului Părinte Atanasie de Bogdania, Arhiereul – Vicar al EORI au participat clericiii din protopopiatele Lombardia I, II și III, Piemonte I, II și III, Triveneto I, II, III și IV, Emilia Romagna I, II și Liguria.

În cadrul evenimentului teologul Teodor Baconschi a susținut conferința „Satul românesc între rădăcini și ideologie”. În prima parte a întâlnirii PS Atanasie de Bogdania, Arhiereul - Vicar al EORI, a urat un cuvânt de bun venit tuturor celor prezenți, după care Adrian Georgescu, Consulul General al României de la Milano, și-a exprimat aprecierea față de organizarea unui astfel de moment cultural-duhovnicesc.

În continuare teologul și diplomatul Teodor Baconschi a vorbit despre frumoasa inițiativă prin care Biserica Ortodoxă Română a rânduit în acest an o celebrare a satului.

„Este foarte important să ne îndreptăm atenția înspre satul românesc, deoarece în ultimul veac a suferit foarte multe schimbări. Aceasta deoarece valorile sale au fost puternic alterate atât în perioada comunistă, cât și după 1989. În acest context trebuie să ne raportăm la sat așa cum este el și să știm ce dorim în această perspectivă. După umila mea părere, soluții pentru această situație a satului românesc putem găsi prin implicarea elitei culturale. Apoi un alt factor decisiv este Biserica, centrul cultural și spiritual al poporului român, care printr-o cât mai bună colaborare a clerului cu mirenii poate aduce satului o dimensiune realistă, ancorată în realitatea societății de astăzi”, a spus Baconschi.

În cea de a doua parte s-a organizat o sesiune de întrebări și discuții pe marginea temei expuse. Următoarea conferință din cadrul manifestărilor dedicate „Anului omagial al satului românesc (al preoţilor, învăţătorilor şi primarilor gospodari)” va avea loc joi, 4 aprilie, la sediul Centrului Eparhial de la Roma și se va adresa clericilor din centrul Italiei.

Ultimele din categorie