Într-o relație de iubire, este nevoie să avem interese comune
Diferențele foarte mari foarte rar îngăduie ca o iubire să fie sănătoasă și să aibă viitor. Avem nevoie să avem interese comune.
Mama mea nu este de acord cu prietenul meu deoarece nu are facultate și nu este din aceeași clasă socială. Ea susține că e rușinoasă o astfel de relație și că plânge pe stradă din cauza acestui lucru. Ce să fac?
Păi să pui la rugăciune. Diferențele foarte mari foarte rar îngăduie ca o iubire să fie sănătoasă și să aibă viitor. Acuma sigur, e frumos, te iubește, te place, îl placi, dar la un moment dat ai să vezi că diferențele sunt mari. Mi-a zis cineva: „Maică, l-am iubit atât de mult. Un bărbat extraordinar, n-am întâlnit pe nimeni ca el!”. Șofer pe tir, ea era la doctorat în străinătate. El nu terminase liceul, dar umblase mult în lume și vorbea cu dezacorduri. Doar că a descoperit că după nuntă el voia să asculte manele, pentru că asta asculta el pe tir și ea voia să asculte Mozart că-l iubea din leagăn. Și încet încet au ajuns să se rănească unul pe altul și nu au mai putut continua.
Este bine să cultivăm o prietenie în această dragoste. Diferențele foarte mari nu fac loc prieteniei care este de obicei între egali. Avem nevoie să avem interese comune. Unii părinți sunt abuzivi când nu sunt de acord cu prietenii noștri, iar unii părinți sunt pur și simplu înțelepți. Ei știu din experiența lor de viață, că această treaptă este alunecoasă și că pe urmă vin treptele celelalte care sunt abrupte și pline de durere. Tu alegi! Roagă-te și vezi ce faci, dar ține cont de ce spune mama, în sensul să pui la îndoială.
(Fragment din Conferința „Treptele iubirii – de la prietenie la căsătorie” susținută de Maica Siluana Vlad la Iași, 23 noiembrie 2017. Partea a II-a – Întrebări. Puteți urmări înregistrarea completă aici și prima parte aici.)