Poate și fata să aibă inițiativa în ceea ce privește căutarea viitorului soț?

Căsătorie

Poate și fata să aibă inițiativa în ceea ce privește căutarea viitorului soț?

    • Poate și fata să aibă inițiativa în ceea ce privește căutarea viitorului soț?
      Foto: Oana Nechifor

      Foto: Oana Nechifor

Cred că ar fi bine ca, văzând un băiat care i-a căzut cu tronc, o fată ortodoxă să aibă inițiativă, dar în măsura bunului simţ, nu în sensul agăţării de gâtul oricărui bărbat pe care-l întâlneşte. 

Poate și fata să aibă inițiativa în ce privește căutarea viitorului soț?

Da, dar nu până la nebunie, nu în sensul agăţării de gâtul oricărui bărbat pe care-l întâlneşte. De obicei, această disperare vizibilă a fetelor este şi cea care respinge, în gândirea „laică” a bărbaţilor. Persoanele de gen opus simt aproape întotdeauna această disperare.

Cred că ar fi bine ca, văzând un băiat care i-a căzut cu tronc, o fată ortodoxă să aibă inițiativă, dar în măsura bunului simţ. Să se gândească în ce fel ar putea să se întâlnească pentru a vorbi, cum ar fi situaţia în care amândoi sunt într-un magazin bisericesc sau într-o librărie. Nu va fi un păcat să caute prilej pentru o astfel de întâlnire. Însă, nu trebuie să ia totul în mâinile sale şi să regizeze propria cununie cu fiecare bărbat care îi place.

(Pr. Maxim Kozlov, Familia – ultimul bastion: răspunsuri la întrebări ale tinerilor, traducere din limba rusă de Eugeniu Rigoti, Editura Sophia, București, 2009, p. 20)