Învierea Domnului la Miclăuşeni şi Mănăstirea Durău
Sărbătoarea Învierii Domnului se trăieşte mai intens din punct de vedere spiritual în sânul unei mănăstiri, acolo unde monahii şi monahiile s-au nevoit în post şi rugăciune. În astfel de locuri pot ajunge şi credincioşii prin intermediul pelerinajelor organizate în perioada Sf. Paşti de Compartimentul „Pelerinaje şi turism“ al MMB.
Învierea Domnului este una dintre marile sărbători ale Ortodoxiei şi este trăită intens de credincioşi, mai ales în locurile unde oamenii au petrecut în rugăciune şi post aspru, precum mănăstirile şi aşezările tradiţionale unde se respectă şi obiceiurile de încondeiere a ouălor şi de pregătire a bucatelor specifice. În astfel de locuri pot ajunge şi credincioşii prin intermediul pelerinajelor organizate în perioada Sf. Paşti de Compartimentul „Pelerinaje şi turism“ al MMB.
Sărbătoarea Învierii Domnului la Mănăstirea Durău
Într-un pelerinaj de trei zile, în perioada 14-16 aprilie, credincioşii pot lua lumină de la Mănăstirea Durău în noaptea Învierii şi pot vizita şi alte trei lăcaşuri sfinte extrem de frumoase - mănăstirile Neamţ, Secu, Sihăstria, descoperind totodată istoria Cetăţii Cnejilor şi Cetăţii Neamţului şi făcând o incursiune în poveştile marelui Creangă la Humuleşti.
Prima zi de pelerinaj va cuprinde deplasarea pe traseul Iaşi - Durău, cu vizite la mănăstirile Neamţ, Secu şi Sihăstria, urmate de participarea la slujba de Înviere de la Mănăstirea Durău. În a doua zi, va fi vizitată staţiunea Durău şi se va face o drumeţie pe munte, iar la ora 15:00 pelerinii vor participa la masa pascală. În următoarea zi, după micul dejun pelerinii se vor deplasa pe traseul Durău - Iaşi, cu opriri pentru vizite la Cetatea Cnejilor, Humuleşti şi Cetatea Neamţ. „În tariful de 350 lei/ persoană sunt incluse următoarele servicii: cazare 2 nopţi la Durău, mic dejun în două zile, masa festivă din data de 15 aprilie, prânz în data de 16 aprilie, în Neamţ, transport Iaşi - Durău - Iaşi, precum şi însoţitor din partea Centrului de Pelerinaj «Sf. Parascheva»“, explică reprezentanţii Centrului de Pelerinaj „Sf. Parascheva“.
Atelier de încondeiat ouă şi muzică clasică la Miclăuşeni
Învierea poate fi întâmpinată la Castelul Miclăuşeni, în cadrul pelerinajului organizat în perioada 13-16 aprilie, sejurul având un tarif de 530 lei/persoană. Pachetul cuprinde 3 nopţi de cazare cu pensiune completă, o gustare pascală în noaptea de Înviere, servită în cameră, masă festivă în prima zi de Paşti, un concert de muzică clasică la castel, tot în prima zi de Paşti. Credincioşii vor participa la slujba de Prohod din Vinerea Mare şi la slujba de Înviere. „Meniul pentru masa festivă de Paşti va cuprinde un aperitiv tradiţional, ciorbă de miel cu hasmaţuchi, friptură de miel la cuptor, un desert, precum şi vin alb sau roşu, ţuică sau afinată“, au exemplificat reprezentanţii Centrului de Pelerinaj „Sf. Parascheva“.
Biserica de la Miclăuşeni, construită de Dimitrie Sturdza între 1821-1823
Mănăstirea Miclăuşeni a fost inclusă pe lista monumentelor istorice din judeţul Iaşi din anul 2004, având trei obiective: Biserica cu hramurile „Sf. Voievozi“ şi „Buna Vestire“, ce datează din 1787, Castelul Sturdza, ce datează din secolul al XVII-lea, şi Parcul, care datează din secolul al XIX-lea.
Castelul Sturdza de la Miclăuşeni, cunoscut şi sub denumirea de Palatul Sturdza, este realizat în stil neogotic, construit între anii 1880-1904 de către Gheorghe Sturdza şi soţia sa, Maria, în satul Miclăuşeni, la 65 km de municipiul Iaşi.
Pe aceste locuri, dăruite de domnitorul Alexandru cel Bun vornicului Miclăuş, a fost iniţial un conac ridicat de vistiernicul Simion Stroici.
Mai târziu, în anul 1752, vornicul Ioan Sturdza a ridicat aici un conac boieresc cu demisol şi parter, care avea formă de cruce, cu 20 de camere.
Preocupat de extinderea moşiei, fiul lui Ioan Sturdza, Dimitrie, a construit în perioada 1821-1823 o biserică de curte, în apropierea castelului. El a înzestrat-o cu o frumoasă catapeteasmă în stil baroc şi cu numeroase obiecte de cult valoroase. Fiul lui Dimitrie, Alecu Sturdza Miclăuşanu, a amenajat pe o suprafaţă de 42 de hectare din jurul conacului un frumos parc în stil englezesc, cu specii de arbori ornamentali şi numeroase alei cu flori.
Din 1947 şi până în 1953, la Miclăuşeni a funcţionat o mănăstire de maici, atât castelul, cât şi biserica şi parcul fiind donate Episcopiei Romanului de către Ecaterina Sturdza Cantacuzino, care s-a şi călugărit spre sfârşitul vieţii. Comuniştii au desfiinţat mănăstirea în 1953, castelului fiindu-i atribuite diverse utilităţi: depozit militar, centru de plasament şi şcoală specială, ajungând să se degradeze foarte mult din cauza întreţinerii precare.
În anul 2001, castelul a fost retrocedat Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, urmând un proces de consolidare şi restaurare a clădirii şi dependinţelor.
Castelul poate fi vizitat de marţi până vineri în intervalul orar 10:00-16:00, iar sâmbăta, duminica şi în sărbătorile religioase, între orele 13:00-17:00.
Martie, luna pelerinajelor la mănăstirile din Moldova şi Bucovina
În luna martie, Centrul de Pelerinaje „Sf. Parascheva“ organizează mai multe pelerinaje de o zi, de două sau chiar trei zile la mănăstirile din Moldova şi Bucovina. Pe 17 martie este organizat pelerinajul în cadrul căruia vor fi vizitate următoarele obiective: mănăstirile Voroneţ, Suceviţa, Moldoviţa şi Putna, iar dacă permite timpul vor fi vizitate şi mănăstirile Humor şi Bogdana. Tariful de 130 de lei/persoană (minimum 30 de pelerini) sau 150 de lei/persoană (minimum 12 pelerini) include transportul auto şi însoţitor grup.
Tot cu durata de o zi se desfăşoară şi pelerinajul la Mănăstirea Slatina, din data de 18 martie, în cadrul căruia vor fi vizitate următoarele obiective: Palatul Cuza, Biserica Domnească, Mănăstirea Cămârzani, biserica lui Petru Rareş, ruinele Bisericii Catolice din timpul lui Alexandru cel Bun, Biserica Albă, Mănăstirea Slatina. În tariful de 100 de lei/persoană; 125 de lei/persoană este inclus transportul auto şi însoţitor de grup.
În perioada 23-25 martie se organizează un pelerinaj la mănăstirile din Bucovina: M-rea Popăuţi, M-rea „Sf. Ioan“, Cetatea de Scaun, Salina Cacica, Biserica Arbore, M-rea Bogdana; M-rea Putna (foto), deplasare pedestră către chilia Sf. Daniil Sihastru, M-rea Sihăstria Putnei, Dealul Crucii, mănăstirile Suceviţa, Moldoviţa, Voroneţ şi Humor. Tariful este de 400 de lei, respectiv 450 de lei şi include transportul auto; cazare 2 nopţi la Putna; mic dejun şi însoţitor de grup.
În zilele de 24 şi 25 martie se desfăşoară pelerinajul la Mănăstirea Ceahlău, cu următoarele obiective: Cetatea Neamţ, M-rea Neamţ, M-rea Secu, M-rea Sihăstria, M-rea Durău, M-rea Ceahlău, prânz la Cabana Dochia (opţional), Cheile Bicazului, Lacul Roşu. În preţul de 220 de lei/persoană, respectiv 250 de lei/persoană sunt incluse transportul auto; cazare 1 noapte la Durău; mic dejun şi însoţitor grup.
Compartimentul „Pelerinaje şi turism“ al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei
Bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt nr.14
Iaşi - 700064, România
Telefon: 0040.232.276.907;
Fax: 0040. 232.276.867 şi pe internet: