IPS Părinte Irineu în mijlocul magistraţilor craioveni

Arhiepiscopia Craiovei

IPS Părinte Irineu în mijlocul magistraţilor craioveni

    • IPS Părinte Irineu în mijlocul magistraţilor craioveni
      IPS Părinte Irineu în mijlocul magistraţilor craioveni

      IPS Părinte Irineu în mijlocul magistraţilor craioveni

Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, a binecuvântat la finele săptămânii trecute lucrările săvârşite la noul sediu al Tribunalului Dolj. Evenimentul a fost mrcat de prezenţa ministrului justiţiei, domnul Robert Cazanciuc.

La finele săptămânii trecute, vineri, 24 aprilie, IPS Părinte Irineu a răspuns invitaţiei conducerii Tribunalului Dolj, participând la evemenimentul de evaluare a lucrărilor pentru noul sediu al instituţiei, situat în municipiul Craiova, pe strada Brestei, nr. 12. Cu acest prilej, Mitropolitul Olteniei a săvârşit o slujbă de binecuvântare, în prezenţa minstrului justiţiei, dl. Robert Cazanciuc, şi a angajaţilor instituţiei craiovene.

La finele ceremonialului religios, IPS Părinte Mitropolit a adresat celor prezenţi un cuvânt de binecuvântare, subliniind încărcătura spirituală a materiei binecuvântate de Dumnezeu. „Legătura nostră cu mediul înconjurător şi cu tot ce înfăptuim în această viaţă trebuie să fie întotdeauna aşezată în raport cu spiritul, pentru că materia fără spirit este dintru început sortită spulberării şi eşecului. Astfel, înţelegem că orice lucru material are o logică şi în acelaşi timp o energie, care îl face trainic, îl face să dăinuiască, să nu se risipească şi nici să emigreze în altceva. Prin urmare, ori şi ce clădire are o legătură prin care toate coordonatele, de la dreapta la stânga, sunt unite laolaltă în cheile de boltă. Sfântul Apostol Pavel ne spune că orice zidire bine alcătuită se face după rânduiala pe care Dumnezeu o transmite lumii şi o dăruieşte oamenilor spre realizarea acestor lucruri frumoase. Vorbim aşadar despre o legătură permanentă dintre om şi Dumnezeu. Vorbim despre o relaţie dintre noi şi lumea înconjurătoare. Ea ne aduce întotodeauna în comuniune cu Cel care este viaţa noastră şi Dătătorul existenţei noastre. Iar acest cuvânt, legătură, vine din ceea ce noi numim religie (din latinescul lego, -legare). Numai în religie noi putem fi cu adevărat odihniţi şi în pace, pentru că, din punct de vedere etimologic, continuarea şi participiul acestui cuvânt de sorginte latină este relaxum est. Mai mult, trebuie ştiut că legătura vine şi de la lege, pentru că legea este o relaxare pentru cel care o îndeplineşte şi o rânduieşte în sufletul său. De aceea vorbim despre legătura omului cu Cel care este Dătătorul tuturor lucrurilor bune şi tuturor coordonatelor de folos pentru viaţa noastră. Aşadar, pornind de la slujba punerii pietrei de temelie, şi totodată de la această binecuvântare a lucrărilor, arătăm că toată zidirea bine alcătuită se face după planul şi rânduiala lui Dumnezeu”, a conchis IPS Părinte.

La rândul său, domnul ministru Cazanciuc a mulţumit magistraţilor craioveni pentru implicarea în realizarea ambiţiosului proiect edilitar, arătând totodată că fără ajutorul lui Dumnezeu nimic nu poate fi dus la bun sfârşit.

Tribunalul Dolj funcţionează actualmente în vechea casă a boierilor Glogoveni, monument istoric situat în strada Brestei, nr. 12, vis-a-vis de Parcul Mihai Bravul. Piatra de temelie pentru noua locaţie a fost aşezată anul trecut, în luna iulie, slujba religioasă fiind săvârşită de IPS Părinte Mitropolit Irineu.

Sursa: http://www.mitropoliaolteniei.ro

Citește despre: