La Centrul „Sfântul Proroc Ilie” din Miclăușeni se desfășoară cursurile pentru obținerea gradelor profesionale în preoție

Arhiepiscopia Iaşilor

La Centrul „Sfântul Proroc Ilie” din Miclăușeni se desfășoară cursurile pentru obținerea gradelor profesionale în preoție

În perioada 22 - 30 mai, la Centrul „Sfântul Proroc Ilie” din Miclăușeni, județul Iași, se desfășoară cursurile pentru obținerea gradelor profesionale în preoție. În jur de 40 de clerici din Mitropolia Moldovei și Bucovinei participă în aceste zile la diferite ateliere de formare, susținute de profesori de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae”, precum și de la alte instituții de învățământ din Iași sau din țară. Ziua a debutat cu săvârșirea Sfintei Liturghii de către Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, în biserica „Buna Vestire” a Mănăstirii Miclăușeni.

Clericii care doresc să obțină anul acesta definitivarea sau gradul II în preoție participă în perioada următoare la diferite cursuri și ateliere de formare duhovnicească și pastorală. Sesiunile sunt organizate de către Sectorul Învățământ al Arhiepiscopiei Iașilor, prin intermediul Centrului de formare continuă, și se desfășoară la Centrul „Sfântul Proroc Ilie” din Miclăușeni. În total s-au înscris 40 de preoți și diaconi de la parohiile aflate în cadrul celor patru eparhii ale Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.

În această dimineață, clericii s-au rugat la Sfânta Liturghie săvârșită la biserica „Buna Vestire” a Mănăstirii Miclăușeni de către PS Episcop-vicar Nichifor Botoșăneanul.

În această dimineață, Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, a slujit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie împreună cu un sobor de preoți în biserica Mănăstirii Miclăușeni. Ne bucurăm de prezența Preasfinției Sale ori de câte ori reușește să ajungă la activitățile noastre în cadrul Centrului de Formare Continuă. Astăzi am continuat cu patru ateliere susținute de către Preasfințitul Nichifor Botoșăneanul, părintele conferențiar Emilian Roman și părintele profesor Dan Sandu, a spus pr. Mădălin Gîlcă, referent în cadrul Centrului de Formare Continuă.

Mai multe detalii despre cursurile pentru obținerea gradelor profesionale în preoție ne-a oferit pr. Gabriel Leonte, directorul Centrului de Formare Continuă al Arhiepiscopiei Iașilor:

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, cu participarea a doi arhierei, Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor și a Preasfințitului Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, cu implicarea părintelui consilier Hrisostom Rădășanu, cu participarea părintelui profesor Răzvan Ionescu de la Paris, a domnului profesor Constantin Cucoș de la Iași, a domnului cercetător Mirel Bănică de la București și a nouă cadre didactice de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, părinți și domni profesori, Centrul de Formare Continuă a Arhiepiscopiei Iașilor organizează sesiunea de primăvară a cursurilor pentru obținerea gradelor clericale pentru un număr de patruzeci de preoți din cele patru Eparhii ale Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, înscriși la gradul doi și la definitivat. Cele opt zile de cursuri se concretizează în împreună-slujire zilnică a Sfintei Liturghii, în oferirea și acumularea de cunoștințe, de experiență, care vor fi mai departe puse în practică în activitatea de zi cu zi a preoților cursanți.

În această perioadă, participanții vor avea ocazia să discute cu ierarhii mitropoliei, cu profesorii de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, precum și cu diferite cadre didactice de la alte instituții teologice ale Patriarhiei Române.

A fost o experiență plăcută, cu multe răspunsuri la întrebările pe care le-am avut, acumulate în cursul anilor de preoție. M-am bucurat să fiu aici, împreună cu toți părinții, căci iată, prin aceste răspunsuri pe care le-am primit, mi s-au descoperit foarte multe lucruri. Pe unele dintre ele le știam, iar pe altele le-am aflat acum, cu multă bucurie. A fost o experiență cât se poate de educativă și sper din tot sufletul să pun în practică ceea ce am învățat aici, a mărturisit părintele Adrian Miron de la Parohia Stânca, Protopopiatul Iași 1.

Citește despre: