La Cluj va fi ales un nou Episcop-Vicar

Ierarhii din Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului s-au reunit joi, 9 ianuarie 2020, în prima ședință de lucru a Sinodului Mitropolitan din anul 2020. Întâlnirea a avut loc la Mănăstirea Rohia din Episcopia Maramureșului și Sătmarului.

Sinodul a fost prezidat de către Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, cu participarea Preasfințitului Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a Preasfințitului Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, și a Preasfințitului Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului.

„În cuvântul de introducere, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a adus la cunoștință faptul că Preasfințitul Părinte Vasile Someșanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, și-a depus cererea de pensionare la Sfântul Sinod, aceasta fiind aprobată în data de 17 decembrie 2019. Prin urmare, în conformitate cu articolul 131 al Statutului de Organizare și Funcționare al Bisericii Ortodoxe Române, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a propus membrilor Sinodului Mitropolitan doi candidați, în persoana preacuviosului arhimandrit Benedict Vesa, secretar eparhial și lector universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, și a preacuviosului arhimandrit Samuel Cristea, profesor și duhovnic al Seminarului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca. Propunerea a fost supusă dezbaterii, fiind prezentate date cu privire la biografia, viața și activitatea celor doi arhimandriți”, a declarat pentru Radio Renașterea pr. lect. univ. dr. Răzvan Perșa, președintele Consistoriului Mitropolitan.

De asemenea, membrii sinodului mitropolitan au întocmit bilanţul activităților din anul 2019 și au evaluat activitatea tuturor sectoarelor din cadrul Mitropoliei. Totodată, au prezentat proiectele cultural-religioase ce se vor desfășura în anul 2020, fiind  declarat de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române drept „Anul omagial al pastorației părinților și copiilor” și „Anul comemorativ al filantropilor ortodocși români”.

Ierarhii prezenți, împreună cu obștea Mănăstirii Rohia, au săvârșit și o slujbă de pomenire la mormântul vrednicului de pomenire Arhiepiscopul Justinian Chira.

Mitropolia Clujului, Maramureșului şi Sălajului are în componenţă trei eparhii: Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, Episcopia Maramureșului și Sătmarului și Episcopia Sălajului.

Sursa: mitropolia-clujului.ro

Ultimele din categorie