La Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iași au fost prezentate două noi teze de doctorat în domeniul Spiritualității Ortoxoxe

Arhiepiscopia Iaşilor

La Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iași au fost prezentate două noi teze de doctorat în domeniul Spiritualității Ortoxoxe

Joi, 28 septembrie, în sala S1 a Căminului „Buna Vestire”, a avut loc susținerea publică a două teze de doctorat în domeniul Teologie, direcția de cercetare Spiritualitate Ortodoxă. La final, după depunerea jurământului de credință, candidații au primit calificativul „Excelent” și „Foarte bine”.

Lucrările „Liturghia minții în spiritualitatea filocalică” și „Rolul părintelui duhovnicesc în vindecarea sufletului omului contemporan” au fost prezentate joi în fața publicului, dar și a comisiei de doctorat de către părintele Marian Ionuț Ursu și de către părintele Marius Ionuț Haba din Episcopia Ortodoxă Română a Italiei.

Comisia a fost prezidată de pr. prof. dr. Petre Semen  iar la acest eveniment academic a mai fost prezent coordonatorul științific al celor două teze, pr. prof. dr. Ioan Cristinel Teșu, Arhim. prof. univ. dr. Teofil Tia, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj și pr. conf. univ. dr. Adrian Lucian Dinu, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași.

„Consider că fiecare etapă a Liturghiei minții poate fi dezvoltată mult mai mult decât s-a realizat în cadrul acestei lucrări, prin evidențierea altor semnificații ale actelor mistice implicate în procesul îndumnezeirii omului, pe care eu nu le-am sesizat sau cărora nu le-am acordat atenția pe care o meritau. De aceea, consider că această lucrare, deși nu ne oferă o prezentare exhaustivă a acestui subiect atât de complex și indefinibil în esența lui ultimă, ne pune la dispoziție o prezentare generală a structurii și coerenței Liturghiei minții, analizând etapele sale principale până la un anumit punct care îi este comun puterii intuitive a minții umane și invitând, totodată, pe toți creștinii să își asume mistic-participativ acest proces transfigurator în plenitudinea sa haric-îndumnezeitoare”, a menționat părintele Marian Ionuț Ursu, autorul tezei „Liturghia minții în spiritualitatea filocalică”.

„Prin demersul acestei cercetări, am dorit să elucidăm modul în care s-a cristalizat figura părintelui duhovnic în Tradiția Bisericii, semnificația sa teologică. Părintele duhovnic este, înainte de toate, un chip al Părintelui Ceresc, iar legătura cu el este o manifestare a legăturii de filiație prin har față de Tatăl, darul înfierii fiind realizat prin Hristos - Fiul lui Dumnezeu și Om. Se constată necesitatea ca duhovnicul să aibă o viziune cât mai clară și exactă asupra concepțiilor și a abordării medicale pentru a putea oferi un sprijin real fiilor săi duhovnicești. Duhovnicul are nevoie să deceleze acele elemente care rezonează cu viziunea antropologică specifică spiritualității creștin-ortodoxe, pentru a reuși să evite acele practici și concepții care vin în contradicție cu Tradiția Bisericii”, a precizat părintele Marius Ionuț Haba, autorul tezei „Rolul părintelui duhovnicesc în vindecarea sufletului omului contemporan”.

După deliberarea comisiilor, celor doi doctoranzi li s-a acordat titlul științific de Doctor în Teologie, părintelui Marian Ionuț Ursu calificativul „Excelent”, iar părintelui Marius Ionuț Haba „Foarte bine”. Totodată, noii doctori în Teologie au depus jurământul de credință față de Biserică în Paraclisul „Ecclesia” de la subsolul Catedralei Mitropolitane.

Citește despre: