La înjumătățirea Postului IPS Teofan a săvârșit Liturghia Darurilor la Catedrala Mitropolitană din Iași
În această după-amiază, la Catedrala Mitropolitană din Iași a fost săvârșită Sfânta Liturghie a Darurilor mai înainte sfințite. Slujba, specifică Postului Mare, a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei împreună cu un sobor de slujitori.
La înjumătățirea Postului, miercuri, în săptămâna a patra, Înaltpreasfințitul Teofan, alături de părinții Catedralei, au oficiat Liturghia Darurilor mai înainte sfințite, iar cu acest prilej, credincioșii care au ținut post și au primit binecuvântarea duhovnicului, după o pregătire specială înainte, au primit Sfintele Taine.
În cadrul Liturghiei din această după-amiază, IPS Teofan a hirotonit în treapta de diacon pe dirijorul corului Evanghelismos, Ciprian Ceai, pe seama Parohiei „Nașterea Maicii Domnului” Mărăței 2 din orașul Piatra Neamț.
În predica rostită la sfârșitul Liturghiei, Părintele Mitropolit a afirmat că Sfânta Liturghie este centrul a tuturor:
Totul are în centru Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie. Împărtășirea cu Sfintele Taine, ca să luăm putere și să primim har pentru a merge mai departe în viață, chiar dacă viața, de multe ori are unghere de Golgotă, are unghere de Ghetsimani. Acestea, de multe ori sunt necesare. Sunt necesare pentru a ne mai domoli mândria din noi, că doar atunci când treci prin dureri mari încep ambițiile să dispară, faptul și gândul că ai fi cineva sau că ai făcut ceva în viață nu mai este în inima ta, pentru că inima ta este cuprinsă cu totul de necazuri, de suferință, de ispita prin care treci. Și toate acestea având legătură cu Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie și Sfânta și Dumnezeiasca Cuminecătură, mergem mai departe pe drumul postului, nădăjduind în mila lui Dumnezeu, încercând să ne mai abținem de cele oprite, fie cele ale mâncării, fie cele ale vorbei, fie cele ale ochilor, încercând să fim cât mai aproape de Taina Învierii Domnului Hristos, pe care El, Dumnezeu, să ne ajute și anul acesta, să o dobândim în ziua de Paști și în toate zilele în care participăm la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, pentru că fiecare Sfântă și Dumnezeiasca Liturghie este zi de Paști
Scurt istoric
Inițial, Liturghia Darurilor mai înainte sfințite, atribuită Sfântului Ierarh Grigore cel Mare (Dialogul), a fost o simplă rânduială săvârșită în cadrul vecerniei, în care creștinii primeau Sfânta Împărtășanie după ce aceștia ajunau, fără să mănânce nimic până la apusul soarelui. Conform Canonului 49 din Laodiceea, nu era permis „a se jertfi pâine în Patruzecime, decât numai sâmbăta şi duminica” – adică nu se îngăduia să se oficieze Liturghia Sfântului Ioan Hrisostom sau a Sfântului Vasile cel Mare în timpul săptămânii, de luni până vineri. Totuși, de-a lungul anilor, în Biserică s-a obișnuit ca unii credincioși să postească aspru până la finalul zilei - căci după vecernie înceta ajunarea - iar după slujba de seară să primească Sfintele Taine, ca întărire duhovnicească și trupească în timpul postului. Rânduiala actuală a Liturghiei este atribuită Sfântului Grigore Dialogul, Episcopul Romei, cel care a fixat această formă în cadrul vecerniei.