La Monumentul Eroilor Bănățeni de pe Muntele Mic a fost sfințit Altarul de vară

Episcopia Caransebeşului

La Monumentul Eroilor Bănățeni de pe Muntele Mic a fost sfințit Altarul de vară

    • trei ierarhi la Crucea-monument de pe Muntele Mic
      Sfințirea Altarului de vară din incinta Monumentului Eroilor Bănățeni de pe Muntele Mic

      Sfințirea Altarului de vară din incinta Monumentului Eroilor Bănățeni de pe Muntele Mic

Trei ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române au sfințit Altarul de vară ridicat la baza Crucii-monument de pe Muntele Mic în ziua de prăznuire a Înălțării Sfintei Cruci.

De 18 ani, la sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci, numeros alai format din arhierei, preoți, credincioși și autorități urcă la Crucea-monument din stațiunea Muntele Mic pentru a se ruga și pentru a aduce recunoștință față de eroii neamului românesc.

Evenimentul a debutat cu întâmpinarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a Preasfințitului Părinte Ieronim, Episcopul Daciei Felix și a Preasfințitului Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, de către Garda de Onoare a Brigăzii 8 Cercetare Supraveghere „Decebal”, la intrarea în stațiune. Mai apoi, ierarhii, alături de preoți, credincioși, Garda de Onoare, tinerii din Asociația Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte și elevi de la Seminarul Teologic „Episcop Ioan Popasu” din Caransebeș au pornit în procesiune spre Crucea-monument, ridicată în cinstea eroilor bănățeni, aflată la cota 1670 de metri.

A urmat slujba de sfințire a Altarului de vară, după care a fost binecuvântată o troiță care a fost amplasată recent în locul primei cruci de lemn ce a fost ridicată de înaintași în anul 1936 ca ofrandă pentru eroii bănățeni din lupta pentru reîntregire.

După săvârșirea Sfintei Liturghii și a slujbei de pomenire pentru eroi, Preasfințitul Părinte Lucian a oferit distincții ctitorilor. În cuvântul său, Preasfinția Sa a subliniat importanța asumării crucii, asemenea Mântuitorului Hristos:

Pelerinajul pe Muntele Mic este un drum al Crucii, este o jertfă pe care clerul și poporul din Episcopia noastră o aduc Mântuitorului Hristos, pentru ca El, Răscumpărătorul nostru, să ne dăruiască tuturor iertarea păcatelor. Trebuie să ne asumăm și noi, fiecare, mântuirea pe care Mântuitorul ne-a adus-o pe Crucea Golgotei, trebuie și noi să ne jertfim pentru iertarea păcatelor noastre, pentru că nu se poate să ajungem la lumina Învierii lui Hristos fără jertfă, fără osteneală, fără un drum al Crucii, fără un urcuș pentru ispășirea și iertarea păcatelor noastre.

La final, au fost depuse coroane din partea oficialităților și a avut loc ceremonialul militar, oferit de către Brigada 18 Cercetare Supraveghere „Decebal” din Timișoara, iar pelerinii au primit pachete cu o mică gustare din partea organizatorilor.

Stațiunea „Muntele Mic” a luat ființă în anul 1935, iar în iulie 1936 a fost inaugurat monumentul eroilor bănățeni din lupta pentru reîntregire, sau Crucea de pe Muntele Mic, o cruce de lemn mai mică. În anul 2003-2004 a fost ridicată actuala cruce metalică, structurată din oțel laminat cu o înălțime de 27 metri, recunoscută ca fiind una dintre cele mai reprezentative monumente din Banat.

Citește despre: