La Vânători-Neamț a avut loc sfințirea Centrului Social Multifuncțional „Ținutul Zimbrilor”
Ziua de joi, 30 martie 2023, a fost pentru comuna Vânători-Neamț o zi de sărbătoare, marcată de sfințirea Centrului Social Multifuncțional „Ținutul Zimbrilor” realizat prin GAL „Ținutul Zimbrilor”.
Așezământul se dorește a fi o oază de liniște și împlinire sufletească, un loc unde vârstnicii socializează, primesc sfaturi de la un psiholog, participă la diferite activități menite să le aline sufletele.
Primarul comunei, Maria-Adriana Petrariu, cea fără de care acest proiect nu s-ar fi putut realiza, a tăiat panglica, inaugurând locația, apoi preoții parohi din localitate au înălțat rugăciuni către Dumnezeu, binecuvântând acest loc.
La slujbă au participat oficialități locale, părintele protopop Nicolae Axentioi și preoți slujitori ai parohiilor de pe raza comunei: pr. prof. Gheorghe Onofrei, pr. Ioan-Viorel Irina, pr. Ilie Alupei, pr. Ioan Ștefanache, vârstnici - beneficiari ai serviciilor oferite de centru și grupul catehetic al Parohiei „Sfinții Voievozi” și „Tăierea Capului Sf. Ioan Botezătorul”, coordonat de pr. Ioan-Viorel Irina, în colaborare cu Liceul Tehnologic „Arhim. Chiriac Nicolau” din localitate, reprezentat de prof. Nadia-Mihaela Sângeap - director, prof. Anca-Ionela Ipate, prof. înv. primar Doina-Teodora Paga și prof. Gabriela Ciubotariu.
În cuvântul său, Părintele protopop Nicolae Axentioi, a amintit că avem bucuria ca anul acesta, an pe care Biserica noastră, prin glasul Părintelui Patriarh Daniel și al Sfântui Sinod, l-a închinat îngrijirii persoanelor vârstnice, a celor bătrâni, în comuna noastră să se deschidă acest așezământ social, care vine să împlinească o cerință, a persoanelor care nu neapărat sunt vârstnici, ci după cum spunea Părintele Patriarh Daniel „în Biserică nu avem vârstnici, ci tineri de vârste diferite“. Părintele protopop a menționat că „acest centru este destinat celor vârstnici. Felicităm pe doamna primar, jr. Maria-Adriana Petrariu, membrii echipei de proiect dimpreună cu toți inițiatorii și colaboratorii, pentru că într-adevăr va ajuta și va mângăia pe cei care sunt poate singuri sau sunt uitați într-o anumită perioadă de cei care sunt plecați pentru lucrul mâinilor. Însă aici vor socializa, vor împărtăși impresii, se vor putea și ruga împreună, citind un acatist sau o rugăciune, vor aniversa pe cei dragi ai lor, pentru că așa cum am ascultat și în rugăciunile speciale, citite pentru cei vârstnici se spune că «Înaintea celui bătrân, să te ridici și să-l cinstești». Omul înțelept nu este cel care știe multe, ci, după cum spun Sfinții Părinți «Omul înțelept este cel care face voia lui Dumnezeu»”.
Primaul Maria Petrariu a mulțumit lui Dumnezeu pentru această zi frumoasă, pentru reușita de a sfinți acest centru de zi, după o lungă și grea perioadă de implementare. Mulțumirile au fost adresate viceprimarului Vasile Coșofreț, consilierilor locali și membrilor echipei de implementare a proiectului. Pentru cei 86 de beneficiari, doamna primar a spus din inimă: „Eu, vă mulțumesc! Dacă nu erați dumneavoastră, nu era ziua atât de frumoasă. Pentru simplul fapt că vă întâlniți, pentru mine este o mare bucurie.”
După slujbă, tinerii din grupul catehetic au schimbat gânduri cu vârstnicii, primind răspunsuri la diferite întrebări legate de respectul față de bunici și de oamenii în vârstă, păstrarea armoniei în familie, de rolul covârșitor pe care bunicii și părinții îl au în creșterea și educarea în spirit creștinesc a copiilor. Au discutat despre importanța binecuvântării părintești, dar și despre datoria pe care copiii o au față de părinți, respectând porunca a V-a din Decalog: Cinstește pe tatăl tău și pe mama ta, ca să-ți fie bine și să trăiești mulți ani pe pământ.
Convorbirea dintre vârstnici și copii a fost o activitate cu caracter aplicativ, rezultată în urma catehezei „Bătrânii - comoara noastră ascunsă: importanța grijei și respectului față de vârstnici”, susținută în cadrul Parohiei „Sfinții Voievozi” de către părintele Ioan-Viorel Irina, împreună cu dr. Mihaela Bîrliba, medic specialist al Spitalului „Sf. Dimitrie” din Târgu Neamț.
Dialogul a fost fructuos, copiii au primit sfaturi prețioase, au ascultat amintirile și îndemnurile vârstnicilor și au promis că vor reveni cu drag pentru a se reîntâlni cu acești oameni minunați. La final, copiii le-au dăruit vârstnicilor mici amintiri realizate cu mânuțele lor, din materiale reciclabile.
A fost o zi cu mare încărcătură emoțională pentru întreaga comunitate. (prof. Nadia-Mihaela Sângeap-director, prof. înv. primar Doina-Teodora Paga, Liceul Tehnologic „Arhim. Chiriac Nicolau” Vânători-Neamț)