Lansare de carte despre clerici şi mireni mărturisitori din Arhiepiscopia Iașilor

Arhiepiscopia Iaşilor

Lansare de carte despre clerici şi mireni mărturisitori din Arhiepiscopia Iașilor

La peste un sfert de secol de la căderea regimului comunist în România, Adrian Nicolae Petcu și Pr. Nicolae Cătălin Luchian și-au propus și au reușit să identifice și să cerceteze arhivele fostei Securităţi pentru a scoate la lumină clericii ortodocşi români şi mirenii mărturisitori, care în perioada regimului comunist au fost închiși.

Vineri, 8 decembrie, la Muzeul Mitropolitan (Sala Baptisteriu) din cadrul Ansamblului Mitropolitan din Iași, începând cu ora 17.00, a avut loc lansarea cărții Clerici şi mireni mărturisitori din Arhiepiscopia Iaşilor, în închisorile comuniste (1945-1964), apărută la Editura Doxologia. Așa cum afirmă Radu Preda, în prefața volumului, acesta „este un act terapeutic de readucere în conștiința comunității de credință a unor figuri de clerici, monahi și laici plasați de pedagogia lui Dumnezeu în mijlocul unei dictaturi care se mândrea cu ambiția de a naște un «om nou», altul decât cel paulin”.

La eveniment au participat Arhimandritul Hrisostom Rădășanu, Consilier al Sectorului Învățământ al Arhiepiscopiei Iașilor, Radu Preda, preşedinte executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, dar și autorii, Adrian Nicolae Petcu și Pr. Nicolae Cătălin Luchian.

Acest volum vine cu câteva noutăți pe piața editorială: „În primul rând, aduce în atenția cititorilor aproape 70 de nume de mărturisitori care nu au fost cunoscute până acum sau care erau cunoscute doar în comunitatea locală. În al doilea rând, biografiile clericilor și mirenilor mărturisitori în temnițele comuniste au fost îmbogățite substanțial, prin coroborarea între mai multe arhive”, a afirmat Pr. Nicolae Cătălin Luchian.

Adrian Nicolae Petcu a ținut să precizeze că „această carte este rezultatul unui proiect lansat acum un an de zile, în «laboratorul» congresului de teologie care s-a desfășurat anul acesta la Iași (n.r. Simpozionul internațional „Martiriu și Memorie din România comunistă”, din perioada 4-6 mai). Este rezultatul unei munci depuse atât în arhivele persecutorului, în arhivele fostei Securități, cât și în arhivele Centrului Eparhial din Iași, și chiar din unele mănăstiri din Moldova”.

Publicul prezent la evenimentul organizat de Editura Doxologia și Colegiul Sfântul Nicolae s-a putut bucura și de un recital de colinde, susținut de Corul Basileus al Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Vasile cel Mare” din Iaşi.

Cartea „Clerici şi mireni mărturisitori din Arhiepiscopia Iaşilor, în temniţele comuniste (1948-1964)” este structurată în două părţi, cea introductivă şi cea a dicţionarului (unde se regăsesc 150 de biografii ale clericilor şi mirenilor mărturisitori din Eparhia Iaşilor, care au suferit detenţie în perioada comunistă). De asemenea, la final sunt anexate diverse extrase ale sentinţelor, fişe matricole penale, bilete de eliberare, cereri pentru chemarea în Consistoriu Eparhial şi slujire temporară, procese verbale de interogatorii consemnate la anchetări, procesul verbal de constatare a decesului Ieromonahului Haralambie Vasilache în temniţa comunistă ș.a..

Volumul poate fi comandat online, de pe site-ul Editurii Doxologia.

Citește despre: