Liturghie arhierească la Mănăstirea Chirilovca
La Mănăstirea „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” – Chirilovca, raionul Floreşti, a fost oficiată luni, 21 iunie 2021, Sfânta Liturghie de către Preasfinţitul Părinte Antonie, Episcop de Bălţi.
Potrivit Biroului de presă al Episcopiei de Bălţi, în cuvântul adresat cu acest prilej, PS Antonie a vorbit despre lucrarea Sfântului Duh în inima omului: „Duhul Sfânt schimbă omul. Vedem cazul Sfinţilor Apostoli. După răstignirea Mântuitorului ei s-au speriat. Greu ş-au revenit apostolii şi după Înviere. Dar după Pogorârea Duhului Sfânt, ei devin curajoşi, neînfricaţi, hotărâţi să propovăduiască Evanghelia chiar şi cu riscul propriei vieţi. Duhul Sfânt luminează şi dă putere. Aşa se întâmplă şi cu viaţa fiecăruia dintre noi, dacă lăsăm pe Sfântul Duh să lucreze. Sfântul Duh ne descoperă adevărul şi ne dă putere să-l propovăduim. Prin botez, toţi suntem chemaţi să devenim propovăduitori ai adevărului evanghelic”.
Scurt istoric
Piatra de temelie a bisericii Mănăstirii Chirilovca a fost pusă după unele mărturii în anul 1925. Până în 1940, anul ocupaţiei sovietice, s-a reuşit să se ridice pereţii bisericii până la centura de sus. Din actele păstrate ale epocii, un sprijin semnificativ a oferit pentru biserica din Chirilovca, primul ierarh care a păstorit la Bălţi, vrednicul de pomenire Episcop Visarion Puiu. A urmat al Doilea Război Mondial. După 1944, în acest spaţiu a revenit ocupaţia sovietică, în timpul căreia construcţia a fost sistată şi a fost lăsată în paragină. În 2016, prin osteneala părintelui Ilie Munteanu, protopop de Floreşti, şi a oamenilor darnici din raionul Floreşti, s-au reluat lucrările de construcţie a bisericii. Tot atunci s-a decis transformarea bisericii din Chirilovca în mănăstire. În toamna anului 2019, mănăstirea, prin contribuţia directă a părintelui Ilie Munteanu, a revenit în Mitropolia Basarabiei. Rânduiala liturgică la Mănăstirea Chirilovca a început în noaptea de Înviere a acestui an. Preasfinţitul Antonie a oficiat pentru prima dată Sfânta Liturghie la Mănăstirea Chirilovca pe 4 mai, în cea de-a treia zi de Paşti. În prezent, locţiitoare de stareţă este sora Maria Popa.