Liturghie, ateliere și Festivalul Bucuriei în a doua zi a ITOM

25 August 2018 17:30 Ioana Zlotea Arhiepiscopia Iaşilor

A doua zi a „Întâlnirii Tinerilor Ortodocși din Moldova” (ITOM) 2018, sâmbătă, 25 august 2018, a fost una plină pentru participanți. Au avut parte de ateliere de lucru, un tur al orașului Iași, dar și de un Festival al Bucuriei.

 

Ziua a debutat la Iași cu Sfânta Liturghie. Tinerii veniți din zona Moldovei, din Basarabia, Bucovina de Nord, Bulgaria și Ucraina au participat la slujbă, în bisericile arondate (Buna Vestire, Sfinții 40 de Mucenici, Toma Cozma, Sfântul Nicolae Copou, Sfânta Cuvioasă Parascheva).

Ulterior, cei peste 1500 de tineri au participat la mai multe ateliere pe grupe, tema discuțiilor fiind: „Unitatea – izvor de putere și înțelepciune pentru tineri. Despre valorile care unesc un neam”. După amiază, participanții au vizitat orașul Iași, pe un traseu intitulat Iașul în primul război mondial.

Cristian din Târgu Frumos spune că „pentru mine este impresionant! Aici întâlnești foarte mulți tineri și poți lega cu ei relații frumoase de prietenie. Mă bucur că mă aflu aici și aș vrea să revin în fiecare an!”

„ITOM  este un loc minunat, un loc  în care poți descoperi valorile adevărate și un loc în care oamenii chiar îți răspund la întrebările pe care le ai, fie că sunt legate de religie, de țara în care trăim, sau despre ce ar trebui să faci pentru a deveni un român mai bun”, a precizat Ionela din Botoșani.

Iar legat de tema din acest an, Sabina din Botoșani crede că „valorile unui neam sunt patriotismul, respectul față de țară și dragostea, evident!”

Tot astăzi a debutat, în Grădina Palas, Festivalul Bucuriei. În cadrul acestuia are loc și un Târg al Meșterilor Populari, deschis sâmbătă-duminică, 25-26 august 2018, în intervalul orar 12.00-21.00. Meşterii  populari  vor desfășura și ateliere demonstrative care permit interacţionarea directă cu tinerii şi promovarea meseriilor tradiţionale prin practicarea şi vizionarea acestora: participanții vor putea să încondeieze ouă, să ţeasă lâna, să sculpteze în lemn, să  împletească  nuiele  sau  să  creeze podoabe. Meşterii invitaţi vin din diferite judeţe ale Moldovei precum Botoşani, Suceava, Neamţ, dar şi din Republica Moldova.

În această seară, de la ora 18.00, tinerii participanți la ITOM se vor bucura de prezența în mijlocul lor a lui Dan Puric, care va susține o conferință în Grădina Palas; intrarea va fi liberă.

ITOM 2018 este organizată de către Departamentul Misiune pentru Tineret din cadrul Sectorului de Misiune, Statistică și Prognoză Pastorală al Arhiepiscopiei Iașilor, Asociația Studenților Creștini Ortodocși Români (ASCOR), filiala Iași, și Asociația Tineretul Ortodox Român (ATOR), filiala Iași.

De la același autor

Ultimele din categorie