Sfântul Mucenic Petru Aleutul

Simțind că viața sa pământească se apropie de sfârșit, Sfântul Petru a început să se roage lui Dumnezeu ca să primească putere ca să poată îndura până la capăt pătimirile pentru credința în Hristos.

Sfântul Mucenic Petru Aleutul este prăznuit pe 23 septembrie.

Sfântul Petru s-a născut în jurul anului 1800 pe insula Kodiak din Alaska, fiind numit de părinți Cungagnaq. Cungagnaq a fost botezat de monahii ruși care făceau misiune în Alaska, primind numele Petru.

Pe când Petru avea paisprezece ani a însoțit un grup de vânători de vidre și foci într-o expediție. Pe când se apropiau de California, corabia lor a fost atacată și jefuită de marinari spanioli. Toți cei paisprezece aleuți au fost luați prizonieri, duși în San Francisco și întemnițați.

A doua zi, un preot spaniol a mers și a încercat să-i convertească pe ostatici la romano-catolicism. Văzând că nu poate să-i înduplece să părăsească credința ortodoxă, i-a înțepat cu săbiile, după care i-a separat, în speranța că așa vor ceda.

În ziua următoare, preotul iezuit a scos pe Sfântul Petru și pe Kychaly și a încercat să-i forțeze să părăsească credința ortodoxă. Văzând că Sfântul Petru refuză, preotul a ordonat indienilor care-l însoțeau să-i taie degetele de la mâini și picioare, unul câte unul. După ce au împlinit acest ordin, indienii i-au tăiat Sfântului Petru și mâinile și picioarele.

Simțind că viața sa pământească se apropie de sfârșit, Sfântul Petru a început să se roage lui Dumnezeu ca să primească putere ca să poată îndura până la capăt pătimirile pentru credința în Hristos.

Rânjind, preotul a încercat încă odată să-l convingă pe Sfântul Petru ca să renunțe la ortodoxie, dar nu a reușit.

Văzând aceasta, el a ordonat celor ce îl însoțeau ca să-i scoată Sfântului Petru măruntaiele. Astfel, în dureri îngrozitoare, Sfântul Mucenic Petru Aleutul a primit cununa muceniciei, fiind astfel primul băștinaș american care s-a numărat în cetele sfinte ale mucenicilor.

A doua zi, Kychaly și ceilați prizonieri au trecut prin noi chinuri pentru a se lepăda de credința lor. Pe când se pregăteau să-i martirizeze și pe ceilalți aleuți, a sosit ordinul prin care se cerea să fie eliberați.

Sfântul Mucenic Petru Aleutul este menționat în viața Sfântului Gherman de Alaska (13 decembrie).

Sfântul Petru Aleutul a fost canonizat de Biserica Ortodoxa din America în anul 1980, cu dată de prăznuire în ziua de 24 septembrie, zi în care au sosit în America Sfinții Gherman și Iuvenalie, împreună cu ceilalți însoțitori ai misiunii Kodiak, de la Mănăstirea Valaam. De asemenea, în ziua de 24 septembrie este prăznuit și Soborul Sfinților din Alaska.

Atât în ​​suferințele sale și în mărturisirea neclintită a credinței, Sfântul Petru este egal martirilor din vechime și, de asemenea, noilor mucenici care au strălucit în vremuri mai recente.

Ultimele din categorie